fallback

Джон Кери: Дискусиите с Лавров и Путин са откровени

Русия е готова за конструктивно сътрудничество със САЩ, но на равноправна основа, заяви руското външно министерство

21:30 | 12.05.15 г. 45
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Дискусиите с руския външен министър Сергей Лавров и с руския президент Владимир Путин бяха откровени. Бяха обсъдени темите Украйна, Иран, Сирия, написа в микроблога си в Twitter американският държавен секретар Джон Кери, цитиран от ТАСС.

Днес започна срещата между Кери и руския държавен глава, обобщава BBC. Това е първото посещение на американския държавен секретар в Русия от кризата в Украйна, която започна в началото на 2014 г.

„Имах откровени дискусии с руския президент Путин и с външния министър Лавров по ключови въпроси, в това число и преговорите за Иран, Сирия и Украйна. Важно е да се запази отворена линията за връзка между САЩ и Русия в момент, в който търсим решение на актуални глобални проблеми“, заяви Кери.

Срещата, която се провежда в Сочи е "положителна стъпка" и руският лидер се е "приготвил за широки дискусии", заяви говорителят на Путин Дмитрий Песков.

Русия е готова за конструктивно сътрудничество със САЩ, но на равноправна основа, заяви руското външно министерство след срещата между външния министър Сергей Лавров и американския държавен секретар Джон Кери, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Русия е готова за конструктивно взаимодействие със САЩ както в двустранната сфера, така и на световната сцена, където нашите страни носят специална отговорност за глобалната сигурност и стабилност", посочват в министерството. "Но сътрудничеството е възможно само на честна и равноправна основа, без опити за диктат и принуждаване".

На срещата си с Кери Лавров подчерта, че "сегашната криза в отношенията с Вашингтон не е отговорност на Русия".

"По тази тема бе отбелязано, че продължаването на конфронтацията, с опити да ни се оказва натиск чрез санкциите е път, който води в задънена улица", се казва в изявлението на руското дипломатическо ведомство.

"Външните министри водиха дълъг и откровен разговор по широк кръг от въпроси от общ интерес", уточнява министерството. Според изявлението, освен Украйна Кери и Лавров са обсъдили сирийския конфликт и водените в Москва в началото на април преговори между режима на Башар Асад и представители на опозицията, както и положението в Йемен.

По въпроса за Украйна двамата външни министри са отбелязали, че няма алтернатива на политическото уреждане на конфликта.

"Особено внимание бе отделено на заплахата от превзелата територии в Сирия, Ирак и Либия терористична групировка "Ислямска държава". Сергей Лавров отново подчерта важността на отказа от двойни стандарти в отношението към терористите", се казва в изявлението на руското външно министерство.

В изявлението не се споменава да е бил обсъждан иранският ядрен въпрос. Окончателно споразумение по ядрената програма на Техеран по график трябва да се постигне до 30 юни, отбелязва Франс прес.

Западът обвинява Русия, че е въоръжила бунтовниците в източната част на Украйна, както и че е изпратила войски там - нещо, което Москва твърдо отрича.

Над 6 000 души са загинали от април 2014 г. в резултат на боевете в Източна Украйна. Конфликтът започна след анексирането на южния украински полуостров Крим от страна на Русия през март 2014 г.

Руският външен министър и държавният секретар на САЩ почетоха паметта на загиналите воини на Червената армия на церемония в Сочи. Те участваха в церемония по полагане на венци в памет на загиналите във войната с нацистка Германия.

Говорителката на Държавния департамент Мари Харф съобщи, че пътуването на Кери е част от усилията за поддържане на "отворени линии за комуникация" с руснаците.

Същевременно пресаташето на американската дипломатическа мисия в Русия Уил Стивънс качи в Twitter снимка, на която се вижда, че Джон Кери е подарил на Лавров портфейл, допълва ТАСС.

По-рано днес стана ясно, че руският външен министър е подарил на Кери тениска със символи на Победата, домати и картоф. Припомняме, че през януари 2014 г. Кери подари на Лавров два големи картофа от Айдахо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:19 | 14.09.22 г.
fallback