fallback

Фабер: Европа няма да позволи Grexit заради страха от Русия

Излизането на Гърция от еврозоната предоставя възможност на Путин да засили влиянието си в Средиземноморието, смята популярният инвеститор

10:16 | 11.05.15 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Предотвратяване на руското влияние в Средиземноморието е истинската причина, поради която Европа никога няма да позволи на Гърция да напусне еврозоната, смята популярният инвеститор Марк Фабер.

"Това е политически въпрос, който се пренебрегва от много хора", заяви пред CNBC известният с песимистичните си прогнози икономист. "Ако Гърция излезе от еврозоната, воденият от Америка НАТО се страхува, че Русия ще установи по-тесни взаимоотношения в Средиземно море", изтъкна той.

Много икономисти са на мнение, че ако Атина не направи първото плащане към Международния валутен фонд (МВФ) в размер на 840 млн. евро от своя мултимилиарден дълг до вторник, шансовете за Grexit стават много високи.

Ако това не стане, "руският флот ще може да се движи към Средиземно море от Черно море", каза Фабер.

Окупацията на Крим и Източна Украйна от Русия направи влизането в Средиземноморието много възможно поради близостта на Черно море, обясни Фабер, добавяйки, че Grexit по същество предоставя на Путин идеалната възможност да го направи.

Гърция, която обикновено се счита за врата към Средиземно море, е и ключов пост на НАТО на Балканите.

Теорията на Фабер се подчертава и от европейските тревоги относно по-тесните връзки между Атина и Москва след посещението на Алексис Ципрас в Русия през април. Гръцкият премиер не само че осъди икономическите санкции, наложени на Русия, но сближи и енергийно Атина с Москва, говорейки за възможността през гръцката територия да премине газопровода "Турски поток".

От своя страна Путин изтъкна, че е готов да предостави пари на закъсалата страна, ако Атина се съгласи и официално с проекта за газопровода. САЩ призоваха Гърция да отклони офертата на Русия, съветвайки я да подкрепи алтернативния газопровод, свързващ Европа с Азербайджан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:38 | 12.09.22 г.
fallback