fallback

Хиляди македонци протестираха срещу предполагаемата полицейска жестокост

Вълненията последваха след отправените обвинения, че консервативното правителство е провеждало масирана кампания за подслушване

09:04 | 09.05.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Късно снощи хиляди поддръжници на македонската опозиция участваха в протести в цялата страна срещу предполагаемата полицейска жестокост, предаде АP, цитирана от БТА.

Вълненията последваха след отправените обвинения, че консервативното правителство е провеждало масирана кампания за подслушване.

В петък полицията блокира улиците, водещи към правителствената сграда в столицата Скопие, където при сблъсъци по време на протест във вторник бяха ранени 38 полицаи и един протестиращ.

Около хиляда души протестираха в града късно в петък. Местни медии съобщават, че по-малки протести е имало в още осем града.

Протестът започна във вторник, когато опозиционният лидер Зоран Заев обвини правителството в опит да прикрие убийството на 22-годишен мъж през 2011 г., позовавайки се на незаконно записани телефонни разговори.

Заев, който е лидер на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ), обвинява премиера Никола Груевски и в подслушване на телефоните на 20 000 души, включително полицаи, съдии и журналисти. Груевски отрича да е извършвал престъпления.

Заради протестите в страната партията Демократично обновление на Македония напусна управляващата коалиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:55 | 07.09.22 г.
fallback