fallback

Кремъл се надява на компромис по разследването на ЕК срещу Газпром

Русия и компанията ще отстояват интересите си, заяви говорителят на президентската администрация в Москва Дмитрий Песков

21:58 | 22.04.15 г. 3

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изрази днес надежда за постигане на компромис във връзка с антимонополното разследване на Европейската комисия срещу "Газпром" и заяви, че Русия и компанията ще отстояват интересите си, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Днес ЕК обвини "Газпром", че някои от действията й в Централна и Източна Европа представляват злоупотреба с господстващо положение. Според комисията руската газова компания завишава цените на горивото за източноевропейските потребители и спъва конкуренцията.

"Надяваме се, че ще бъдат намерени компромиси. Смятаме, че подобни спорове трябва безусловно да се решават в хода на преговори", каза говорителят на президентската администрация в Москва Дмитрий Песков. Той добави, че Русия разчита на "напълно безпристрастно отношение към компанията "Газпром", и каза, че руската държава в качеството си на основен акционер в тази компания ще брани интересите й.

По-рано днес от "Газпром" обявиха, че претенциите на ЕК са необосновани и че очакват да се търси на междуправителствено ниво взаимно приемливо решение по въпроса с антимонополното разследване.

От руското министерство на енергетиката също изразиха очаквания, че решението по антимонополното разследване срещу "Газпром" ще бъде намерено чрез консултации без политизиране на въпроса, съобщи ТАСС. (БТА)  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:26 | 14.09.22 г.
fallback