fallback

Гърция изплати парите по транша на МВФ

Не е ясно обаче докога страната ще разполага с ликвидност

13:01 | 09.04.15 г. 13
Автор - снимка
Създател

Кратко поемане на дъх в Гърция и за нейните кредитори. В четвъртък Атина преведе по план 550 млн. евро по транша за заема на Международния валутен фонд (МВФ), предаде Ройтерс. Източници от финансовото министерство на страната потвърждават пред полудържавната новинарска агенция ANA-MPA, че парите са били преведени. Ако това не се бе случило, страната можеше да бъде определена за „фалирала“.

Отворен е обаче все още въпросът докога ще стигнат парите в Атина. Без бързо решение за отпускане на допълнителна помощ страната е заплашена от изпадане в състояние на неплатежоспособност. Кредиторите от Европейската централна банка (ЕЦБ), Европейската комисия и МВФ изискват подробен списък с реформи. Само когато се стигне до споразумение за такъв списък с Гърция, блокираните и така необходими от Атина помощи от 7,2 милиарда евро ще бъдат преведени на страната. 

Държавният министър Алекос Фламбурарис обясни в четвъртък в телевизионно предаване в Гърция, че правителството възнамерява да приключи преговорите с партньорите си до 24 април. „По време на заседанието на еврогрупата на 24 април на 100% ще има споразумение“, заяви той. В този ден финансовите министри на страните членки на еврозоната ще се срещат на планирано от по-рано заседание в Рига.

В сряда пък гръцките власти пласираха успешно държавни ценни книжа (ДЦК) на стойност 1,138 млрд. евро с падеж след шест месеца при доходност от 2,97%. Коефициентът на покритие за търга беше 1,30, оставайки без промяна спрямо март, когато доходността също бе 2,97%. Набраната сума включва 263 млн. евро под формата на несъстезателни поръчки.

Консервативният вестник "Катимерини" съобщи в четвъртък за ултиматум на кредиторите към Атина за това, че списъкът с реформи трябва да бъде завършен преди 24 април. Гръцкият представител в работната група на еврогрупата Никос Теохаракис заяви на колегите си в сряда, че Атина ще разполага с пари само до 24-ти април.

Въпреки че инвестиционната банка UBS не счита за възможно Гърция да трябва да напусне еврозоната, анализаторите смятат, че сега шансът за това е 10%-20% до 20%-30%. За сметка на това обаче рискът от въвеждането на капиталов контрол е съществен, защото един фалит би ускорил бягството на капитали. UBS все още очаква трудни преговори в бъдеще, но смята, че все пак ще бъде постигнато споразумение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:36 | 12.09.22 г.
fallback