fallback

Spiegel: МВФ изтегля специалистите си от Гърция

Според списанието ефективните преговори ще могат да бъдат продължени едва в средата на април

15:13 | 03.04.15 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Заради продължаващия отказ на Атина да предприеме сериозни структурни реформи ръководството на Международния валутен фонд (МВФ) временно е отзовало своите специалисти от страната. Предвид най-вероятното безсмислие на по-нататъшните обсъждания МВФ е разрешило на служителите си да прекарат Великденските празници у дома, пише германското списание Der Spiegel.

На свой ред гърците заявяват, че биха желали да празнуват православния Великден, който се пада една седмица по-късно, необезпокоявани от преговорите. Така спешните разговори, без които Гърция няма да може да набере свеж капитал, се очаква да бъдат възобновени най-рано в средата на април.

В телеконферентна връзка със заместник-финансови министри от еврозоната в сряда МВФ се оплаква, че от смяната на правителството в Атина от края на януари досега е можело да се водят разумни преговори само четири дни. Генералният секретар в гръцкото финансово министерство Никос Теохаракис отвръща от своя страна, че в това няма нищо чудно, защото служителите на Тройката били „напълно некомпетентни“.

Генералният секретар обявява, както преди това и гръцкият вътрешен министър Никос Вуцис, че страната му няма да може да плати падежиращите през следващата седмица заеми към МВФ. На 9 април страната „ще е близо до края“, подчертава  Теохаракис. Според международната практика „кредитното събитие“ води непосредствено след това до фалит на страната.

Въпреки това информацията от Атина е противоречива. Така например заместник-финансовият министър Димитрис Мардас заяви в петък, че държавата ще може да посрещне непосредствените си задължения. „Както изглежда в момента, ние ще платим това, което трябва да платим. По данните, с които разполагаме, парите ще ни стигнат“.

В друг свои материал списанието твърди, че вътрешният фалит на страната е започнал, като изтъква също, че държавата вече дължи много пари.

„Времето за Гърция свършва, до средата на май  страната трябва да погаси заеми в размер на 6 млрд. евро, но в  същото време преговорите на Атина с нейните кредитори не  напредват; фалитът в самата страна вече е започнал“, отбелязва германското списание.

От това, което се чува в Гърция,  страната вече е фалирала. Почти навсякъде, където държавата има думата, плащанията се бавят или се отлагат, правителството събира каквото е останало, за да обслужва дълговете си, и очевидно използва ресурси, които в действителност не притежава, пише още Der Spiegel.

Изданието дава пример с държавната организация,  поддържаща училищните сгради. Тя е получила нареждане да открие  сметка в централната банка, където да преведе наличните си пари.  Става дума за 70-80 млн. евро, предназначени за строителство и  рехабилитация на училищата, твърди списанието.

Според него вероятно в случая става дума за пълзящ  фалит. От седмици гръцкото правителство иска от европейските  партньори свежи пари, за да може да си плати дълговете до юни, преговорите обаче са зациклили, се посочва в статията. 

На 9 април е следващият транш към фонда в размер на 462 млн. евро. След това идват редица плащания, като до средата на май страната трябва да плати общо 6,6 млрд. евро.

По-голямата част от сумата, 5,2 млрд. евро, са краткосрочни облигации. Преиздаването им обаче, което е обичайно за такива случаи, може и да не се случи толкова лесно. На 12 май Гърция трябва  да погаси още един транш към МВФ на стойност 770 млн. евро.  Най-късно тогава, според наблюдатели, ако страната не получи  помощ, "всичко свършва". Тогава Гърция ще фалира и официално, пише още Der Spiegel.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:01 | 14.09.22 г.
fallback