fallback

Русия не възнамерява да продава борсите си поне до 2016 г.

Страната ще запази контрола върху пазарите в Москва и Санкт Петербург, имайки предвид геополитическата ситуация

12:17 | 03.04.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Към този момент Централната банка на Русия не възнамерява да продава борсите в Москва и Санкт Петербург. Така страната ще запази контрола си върху борсовата инфраструктура, имайки предвид политическата ситуация, предава Ройтерс.

Банката възнамеряваше да продаде Московската борса – най-голямата борса в страната, и борсата за валутни операции в Санкт Петербург до началото на 2016 г.

През юли 2014 г. централната банка се раздели с близо 12% от своя дял в Московската борса.

„Централната банка на Русия счита пълното оттегляне от капитала на OJSC Moscow Exchange и CJSC SPCEX за неуместно“, гласи официално становище на институцията.

Банката смята за „нужно запазването на цялостен контрол върху функционирането и развитието на националната борсова инфраструктура за неопределен период от време“, пише още в документа. Централната банка посочва и геополитическата ситуация като причина за решението си.

„Опитът от 2014 г. показва важността от близко и ясно сътрудничество между борсите и регулатора“, каза гуверньора на Централната банка на Русия Елвира Набиулина по време на инвестиционна конференция.

Институцията е изпратила уведомление до Министерството на финансите, че няма да продава борсите до 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:24 | 19.08.22 г.
fallback