fallback

Реформите в Гърция: На прав път или път към разрухата?

Атина показва оптимизъм за увеличение на приходите, но данъчните постъпления продължават да тормозят правителството

13:13 | 02.04.15 г.
Автор - снимка
Редактор

Гърция може и да представи подобрен списък с предложения за реформи, но новото ѝ правителство среща все повече трудности да си осигури отстъпки. Не са изчезнали и страховете, че страната може да напусне с гръм и трясък еврозоната, пише в свой анализ CNBC.

Съдържанието на списъка с реформите, който бе публикуван от гръцката преса, включва събирането на допълнителни 4,7 – 6,1 млрд. евро правителствени приходи. Това представлява „ясна стъпка в правилната посока“, според икономисти в Barclays Capital.

Това означава, че в действителност гръцкото правителство е направило някои отстъпки пред европейските органи в продължаващия спор за мерките за икономии, наложени като част от спасителния план на страната.

Гърция избра ново правителство през януари, ръководено от крайнолявата партия СИРИЗА, която обеща да сложи край на строгите икономии. Това сериозно промени тона на преговорите с международните кредитори и предизвика опасения, че може да доведе до фалит на страната и излизането ѝ от еврозоната.

Сигурно е обаче, че Гърция все още се нуждае от външна финансова подкрепа, особено от 7,2-та млрд. евро спасителни средства, които Атина се надява да отключи от своите международни кредитори. Към днешна дата Гърция е получила два спасителни пакета на обща стойност от 240 млрд. евро.

Нейните кредитори продължават да оказват натиск върху гръцките политици, за да бъде постигнат компромис. В сряда Европейската централна банка увеличи спешната ликвидност на Гърция със скромните 700 млн. евро до 71,8 млрд. евро. Стратези от Rabobank твърдят, че това е продължаване на „стратегия, при която възможността на Гърция по отношение на ликвидността е строго ограничена".

Атина намали разходите на правителството, но страната също така е засегната от падащи данъчни постъпления.  Това означава, че правителствените данни за дефицита са по-лоши от заложените цели и дефицитът продължава да расте в края на февруари. Другите страни от периферията на еврозоната, които бяха спасени по време на кредитната криза, са в различни етапи на възстановяване, но Гърция изостава значително.

„Бюджетната котсолидация на Гърция се разпада“, заяви Джесика Хиндс, европейски икономист в Capital Economics.

Гърция трябва да изплати 460 млн. евро на Международния валутен фонд на 9 април. Има и опасения, че новите гръцки плановете са твърде оптимистични за това как ефективно може да бъде осъществен опитът за обуздаване на измамите и укриването на данъци.

"Като се има предвид историческата трудност (наскоро изострена), която гръцкото правителство има при опита си в събирането на приходите от данъци, ние подчертаваме значителната несигурност по отношение на ефективния капацитет на новите фискални мерки, които да съответстват на целите за приходите", посочват икономистите от Barclays Capital.

Още видеоматериали можете да намерите в сайта на телевизия Bulgaria on Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:40 | 11.09.22 г.
fallback