fallback

Гърция се съгласи да ускори реформите

Атина обаче не успя да си осигури допълнителното финансиране от 7,2 млрд. евро

10:40 | 20.03.15 г.

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас се съгласи да ускори реализацията на плана си за икономически реформи, но не успя да осигури краткосрочно финансиране за страната си на срещата с германските и френските партньори, съобщава Financial Times.

Това обаче няма да промени споразумението, което Еврогрупата и Атина постигнаха преди месец. „В духа на взаимно доверие всички ние се ангажирахме да ускорим работата. В рамките на споразумението на Еврогрупата от 20 февруари 2015 г. гръцките власти ще имат свободата да осъществята реформите и ще представят списък с конкретни предложения през следващите дни“, посочва се в становище на Съвета на Европейския съюз (ЕС).

Атина още не успява да се приближи към 7,2-та млрд. евро от удължението на спасителната програма за страната, въпреки че отчаяно се нуждае от средства. Кредиторите на страната обаче изразяват надежда, че „гръцките власти ще сътрудничат по-пълноценно“ и скоро списъкът с реформите, които гръцката администрация трябва да осъществи, ще бъде подписан.

„Гръцкият премиер декларира, че ще предостави такъв списък и ще го направи бързо“, коментира канцлерът на Германия Ангела Меркел, която се срещна с Ципрас заедно с президента на Франция Франсоа Оланд и председателя на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги.

Оланд отбеляза, че „няма повече време за губене за осъществяването на реформите“.

Ципрас посочи, че е по-оптимистично настроен след дискусиите, като подчерта, че Атина ще може сама да определи какви да бъдат реформите. „Всички страни потвърдиха намеренията си да се опитат да направят всичко възможно да се преодолеят трудностите за гръцката икономика възможно най-бързо“, допълни той.

Съгласно споразумението от февруари окончателният списък с реформите трябва да бъде одобрен до края на април, така че на практика сроковете се съкращават с няколко седмици. Проблемът е, че първоначалният списък, който гръцкото правителство изпрати за одобрение, се оказа доста „постен“. Това разтревожи представителите на еврозоната, че Атина няма да осъществи необходимите промени, които биха били приети от кредиторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:21 | 05.09.22 г.
fallback