fallback

ЕЦБ обмисля да забрани покупките на гръцки съкровищни бонове

Гръцките банки не спазват препоръките на централната банка на еврозоната да не купуват краткосрочен правителствен дълг

21:25 | 19.03.15 г. 9

Европейската централна банка (ЕЦБ) обмисля да забрани на кредиторите на Гърция да купуват съкровищни бонове, емитирани от гръцкото правителство, което обаче ще отнеме на Атина ключов инструмент за финансиране, съобщава Financial Times.

Управителният съвет на ЕЦБ е дискутирал дали да не официализира скорошните си предупреждения към банките да не купуват краткосрочен дълг на гръцкото правителство.

В средата на февруари ЕЦБ препоръча на четирите водещи гръцки банки, които са под надзора на централната банка на еврозоната, да не купуват повече правителствен дълг. В европейските банкови среди обаче съществуват опасения, че банките пренебрегват тази препоръка.

Окончателното решение на ЕЦБ не се очаква преди финала на заседанието на Съвета на Европейския съюз (ЕС). Лидерите на държавите от ЕС в момента заседават в Брюксел, като основните теми са свързани с енергийния съюз и атентата в Тунис.

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас ще проведе срещи с председателя на ЕЦБ Марио Драги, както и лидерите на Германия и Франция и председателя на Европейската комисия (ЕК).

Янис Драгасакис, вицепремиерът на Гърция, коментира: “Страната се изправя пред ликвидни проблеми и се нуждае от сътрудничеството на европейските партньори, за да изпълни задълженията си. Не сме получавали преводи от август 2014 г., но сме си изпълнили всички финансови задължения”.

Същевременно продължава отливът на депозити от гръцките банки. Само в сряда са били изтеглени 300-400 млн. евро, отбелязва изданието.

Емисиите съкровищни бонове на Атина са в центъра на дискусиите между правителството на Гърция и кредиторите на страната. Атина се надява да използва този инструмент за краткосрочно финансиране, за да запълни финансовите дупки докато преговаря с партньорите си от ЕС по ревизията на спасителната програма.

ЕЦБ обаче отказа да вдигне тавана на емисиите съкровищни бонове на Гърция, които ще приема като обезпечение. Канцлерът на Германия Ангела Меркел също даде да се разбере, че едва ли ще се стигне до споразумение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:20 | 12.09.22 г.
fallback