fallback

Румъния вдига тавана на външните емисии ДЦК до 18 млрд. евро

Първоначалните планове на Букурещ бяха да се наберат до 15 млрд. евро от пазарите през 2015 и 2016 г.

16:09 | 18.03.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Лявото румънското правителство увеличава максималния размер на потенциалните емисии на държавни ценни книжа на международните капиталови пазари през тази и следващата година, предава Ройтерс.

Повишението е с 3 млрд. евро до 18 млрд. евро. Първоначалните планове на управляващите в Букурещ бяха да наберат до 15 млрд. евро от пазарите през 2015 и 2016 г. Емисиите няма да бъдат непременно в евро, гласи становище на румънското правителство.

Средносрочната програма за емисии на ценни книжа е необвързващ план за продажба на облигации, чрез която Министерството на финансите на Румъния ще получи средства от чуждестранните инвеститори.

Подобен договор сключи и българското правителство. Четири банки ще управляват Глобалната средносрочна програма на страната за издаване на облигации на стойност до 8 млрд. евро.

Освен това румънското правителство премахва словосъчетанието „средносрочна“ от наименованието на програмата, защото румънското право го тълкува по един начин, а международното – по друг.

По-рано този месец мениджърите на румънския дълг поискаха оферти от банки за бъдеща емисия еврооблигации, за която управляващите не са определили конкретен срок, в който да бъде пласирана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:51 | 14.09.22 г.
fallback