IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как този, който вкара Гърция в еврозоната, сега я притиска до стената

До петък правителството в Атина трябва да изплати над 2 млрд. евро на Goldman Sachs

08:29 | 18.03.15 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Реалното състояние на гръцката хазна все &nbsp;още не е ясно. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Реалното състояние на гръцката хазна все  още не е ясно. Снимка: Ройтерс

Но дори само това говори много. Финансовите пазари са разтревожени. Междувременно вероятността от нов гръцки фалит сега се изчислява на над 75 процента. Това е особено забележимо и на пазарите за облигации. Доходността по тригодишните гръцки облигации нарасна до над 20 на сто.

Така се оказва, че успокоението, което настана след постигането на споразумението с донорите в края на февруари, вече е изчезнало. До края на април Атина трябва да предостави на партньорите си от ЕС своя детайлен списък с реформи и да получи в замяна свежи пари. Сега обаче става ясно, че сега наличните пари може да не стигнат до края на април.

Тъй като средствата от спасителния пакет на еврозоната не са размразени и Атина няма достъп до капиталовия пазар, правителството възнамерява да представи спешни планове за набиране на средства. С цел да се гарантира изплащането на дължимите в края на месеца пенсии и заплати, закъснелите данъкоплатци, които платят своите данъчни задължения до 27 март, ще бъдат освободени от глобите. С този акт правителството се надява да увеличи готовността за плащане.

Правителственият законопроект предвижда още, че пенсионните фондове и обществени корпорации трябва да инвестират своите резерви, които държат в гръцката централна банка, в местни държавни ценни книжа. В допълнение 556 млн. евро от фонд за рекапитализиране на банките ще бъдат вкарани в държавния бюджет. Гласуването на законопроекта е насрочено за днес.

Миналата събота правителството заяви, че има план за "подобряване на ликвидността" и ще бъде в състояние да изплати без проблеми дължимите през идната седмица пенсии и заплати. Премиерът Алексис Ципрас обеща да изпълни задълженията по кредитите на страната и да сложи край на курса на строги икономии.

„И драматургът Софокъл не би могъл да измисли по-добър сценарий за трагедия", казва Андреас Кутрас от финансовата къща In Touch Capital Markets, цитиран от Bloomberg. Изглежда, че всичко навява на мисълта за повторното въвеждане на драхмата.

И други експерти са скептични. „Колкото повече време минава, толкова по-малко пространство за маневриране остава", казва Теодор Пелагидис, професор в Brookings Institution, цитиран от Bloomberg. „Човек остава с впечатлението, че няма нито план А, нито план Б. Няма нищо".

В понеделник германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви в Берлин, че не познава никого в международните институции, който да може да му каже какво планира да свърши гръцкото правителство. „Атина премълчава истината на народа си“, заяви Шойбле. По думите му също никой не знае докога Гърция ще има пари.

В сряда Гърция възнамерява да пласира съкровищни бонове в размер на 1 милиард евро. До 60 на сто от обема на емисията може да бъдат пласирани на следващия ден. Постъпленията трябва да послужат за рефинансиране на текущите задължения в размер на 1,6 милиарда евро, които са падеж 20-и март.

На същия ден най-силно задлъжнялата страна в Европа трябва да изплати около 350 млн. евро на Международния валутен фонд. Други 110 млн. евро под формата на лихви по облигации, собственост на ЕЦБ, също имат падеж на тази дата. 

Бюджетната ситуация също се влошава. Несигурността около възможните нови избори натежава на конюнктурата. В края на миналата година икономиката се сви с 0,4 на сто, а това свива и данъчните приходи. Първичният излишък на гръцкия държавен бюджет, т.е. бюджетният излишък с изключение на лихвените плащания, възлиза на 0,3% към края на 2014 г. По този начин властите в Атина пропуснаха целта си от постигане на първичен излишък от 1,5 на сто.

Спадът обаче не се дължи само на слабата конюнктура. Предвид на победата на Сириза на изборите в края на януари и на очакванията за възможни данъчни облекчения много граждани не са платили задълженията си към държавата. А и властите не са показали усилия да съберат парите, пишат гръцките финансови издания.

Междувременно ЕЦБ ще провери ликвидността на гръцките банки в четвъртък. В същия ден в Брюксел започва среща на върха на еврозоната. По всяка вероятност Ципрас ще постави проблема с ликвидността и при първата си двустранна среща с германския канцлер Ангела Меркел на 23 март.

„Гръцката позиция остава неясна, а същото важи и за натиска на колегите ѝ в еврозоната", казва Аристидес Хацис, професор по право и икономика в университета в Атина, пред Bloomberg. „Играта на котка и мишка може да се проточи до юни“, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 37 rate down comment 0
albobo76
преди 9 години
Гърция е фалирала и никой не може да я спаси. просто трябва да си го признаят и да започнат от нула. Нула е много по-голямо число от -130 милд. евро или колкото там милиарда дължат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
"Правителственият законопроект предвижда още, че пенсионните фондове и обществени корпорации трябва да инвестират своите резерви, които държат в гръцката централна банка, в местни държавни ценни книжа."Ластикът се разтяга :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 1
Eon
преди 9 години
***. Гърците ако не бяха замитали *** под килима тогава, досега да са забравили, че е имало криза. Типично мислене на дребно и раздаване на тарикатлъци. Goldman на Lehman не помогнаха, камо ли на тия... Гледат си печалбата и ги боли фара.Да ходят сега да горят американски знамена и да правят чучела на шефовете на Голдман, както правеха с Меркел и Германия.Пък за фалшификациите, които направиха в докладите пред ЕК гледам нито Goldman са наказани нито Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 30 rate down comment 1
Eon
преди 9 години
***. Гърците ако не бяха замитали *** под килима тогава, досега да са забравили, че е имало криза. Типично мислене на дребно и раздаване на тарикатлъци. Goldman на Lehman не помогнаха, камо ли на тия... Гледат си печалбата и ги боли фара.Да ходят сега да горят американски знамена и да правят чучела на шефовете на Голдман, както правеха с Меркел и Германия.Пък за фалшификациите, които направиха в докладите пред ЕК гледам нито Goldman са наказани нито Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 41 rate down comment 2
nobel
преди 9 години
Та какво разправяхте, колеги за кредиторите и дефицитите? Кредиторите имали изискване да няма дефицит. Ето ви в тази статия един чудесен пример как кредитора Goldman Sachs е ФИНАНСИРАЛ дефицита. След което е продал облигациите си на гръцката централна банка, спечелил е, каквото е имало да се печели и ни лук ял, ни лук мирисал. Тоя кредитор явно е знаел много добре какво ще се случи с Гърция, иначе щеше да си държи облигациите и до сега. Въпросът, на който вероятно никой никога няма да ни отговори е, дали и колко са спечелили Goldman от тази операция, или това е било просто само част от ПЛАНА. Или и двете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още