fallback

Гърция е платила на МВФ 584 млн. евро

В петък Атина трябва да плати на Фонда още 353 млн. евро

17:54 | 16.03.15 г.
Автор - снимка
Редактор

Гърция днес е платила в срок вноска по заема от Международния валутен фонд (МВФ), съобщава онлайн изданието на гръцкия в. Катимерини. Това допълнително влошава финансовото състояние на страната, отбелязва изданието.

Атина е изплатила днес около 584 млн. евро, съобщава представител на Министерството на финансите, пожелал анонимност. Тъй като тази седмица предстоят и други плащания, правителството планира да „подобри ликвидността си“, за да няма проблеми с изплащането на заплатите и пенсиите.

Гърция за момента има ограничени възможности да се финансира от пазарите и кабинетът на премиера Алексис Ципрас се опитва да се спазари с международните кредитори на страната да отблокират парите от удължената спасителна програма. В четвъртък Ципрас ще участва на заседанието на лидерите на Европейския съюз (ЕС) в Брюксел.

Несигурността около финансовото състояние на страната отслаби инвеститорското доверие. Доходността по 10-годишните гръцки държавни облигации се повиши със 1,37 процентни пункта през миналата седмица до 10,78%, а по 3-годишните съкровищни бонове днес нарасна с 0,23 пункта до 19,31%. Гръцките акции същевременно поевтиняха с 13 на сто през миналия месец – най-лошото представяне от всички основни капиталови пазари в Европа, наблюдавани от Bloomberg, отбелязва изданието.

В петък правителството на Гърция трябва да плати още 353 млн. евро на МВФ и да рефиннасира 1,6 млрд. евро краткосрочни дългови книжа. На 18 март страната планира да проведе аукцион за съкровищни бонове за 1 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:11 | 09.09.22 г.
fallback