fallback

Две ислямски банки водят преговори за стъпване на руския пазар

Бахрейнската Al Baraka и суданската Al Shamal се интересуват от работа с руските кредитори на федерално ниво

10:00 | 10.03.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Арабски банки са готови да започнат работа на руския пазар посредством местни кредитори, предава "Комерсант".

Изданието съобщава, че най-малко две ислямски банки – Al Baraka и Al Shamal, активно търсят партньори на руския пазар за навлизането си в Москва. Заявката е била оповестена в рамките на инвестиционна среща на високо равнище, която се е провела в Бахрейн през миналата седмица и в която е взел участие ръководителят на надзора на финансовите институции в Бахрейн Абдул Рахман Ал-Бакер.

"Основната сфера на интерес е корпоративното финансиране, но само в някои области на бизнеса – с изключение на финансирането на хазарт, производство на алкохол, свинско месо и т.н.", е отбелязал Ал-Бакер.

Първият заместник-председател на Al Baraka Халид ал Катан потвърди, че кредиторът води преговори с редица руски банки, посочвайки все пак, че за момента не е постигнато никакво споразумение.

Базираната в Манама, Бахрейн, Al Baraka Banking Group оперира в Близкия изток, Азия, Европа и Африка. Към края на 2014 г. оперативните приходи на групата достигнаха 396 млн. долара, а нетните – 275 млн. долара. Банката е четвъртата по големина в ислямския свят.

Суданският кредитор Al Shamal Islamic е една от най-големите банки в страната и една от водещите в Северна Африка. Акционерният капитал е 44 млн. долара, а общата сума на активите към края на 2013 г. – 230 млн. долара.

Основната разлика между традиционното и ислямското банкиране е забраната за предоставяне на средства срещу лихва. Ето защо по-голямата част от ислямските банкови инструменти предвиждат предоставяне на финансиране срещу участие на банката в самия инвестиционен проект или срещу дял от потребителската покупка.

Според източник, запознат със ситуацията, ислямските банки се интересуват от работа с руските кредитори на федерално ниво. "Сред тези банки, които се нуждаят от капитал, са например МДМ-банк и "Уралсиб", посочва "Комерсант". Двата кредитора не са намерени от изданието за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:53 | 04.09.22 г.
fallback