fallback

Орбан загуби своето парламентарно мнозинство от две трети

За кабинета това е знак, че в страната има силно протестно настроение, твърди политолог

09:46 | 23.02.15 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Управляващата унгарска партия ФИДЕС на премиера Виктор Орбан загуби своето мнозинство от две трети в парламента. В частичните избори в западния унгарски град Веспрем кандидатът на опозицията Жолтан Кеш спечели с изненадващо голяма разлика от 43% от гласовете, предаде DPA. Кандидатът на ФИДЕС Лайош Немеди получи 34 процента.

Частичните избори станаха необходими, защото досегашният депутат Тибор Наврачич стана европейски комисар в Брюксел.

„Избирателите във Веспрем изпълниха очакванията на цялата страна и сложиха край на господството в парламента с две трети от страна на ФИДЕС", заяви победителят. Новият член е безпартиен и бе подкрепена от либералната партия и леви опозиционни партии. 

С мнозинството от две трети от 2010 г. насам управляващата партия ФИДЕС прие нова Конституция и множество закони от конституционен статут, включително Закона за медиите и избирателния Закон.

Според местния политолог Атила Юхач резултатите от избора във Веспрем имат силно символично значение. „За правителството на Орбан това е знак, че в страната има силно протестно настроение“, заяви тя. 

Критиците обвиняват Орбан в налагане на авторитарни тенденции. Неговите тесни връзки с президента на Русия Владимир Путин предизвикаха подозрението на съюзниците от ЕС и НАТО. В същото време през последните месеци гражданските протести поставиха под въпрос управлението на Орбан.

Мнението на Будапеща по редица въпроси, свързани с Русия, често е коренно различно от общата европейска позиция. Срещу водената от Орбан политика има и силна съпротива от страна на опозицията, както и сред гражданите, което доведе до масови протести, обвиняващи премиера в "нелибералност". Именно Кеш бе един от организаторите на голяма демонстрация във Веспрем миналата есен, насочена срещу властта. Стотици граждани на наброяващия 60 000 жители град излязоха тогава на улиците, за да изразят недоволството си от стила на управление на Орбан, припомня DPA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:58 | 12.09.22 г.
fallback