IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви ангажименти и ползи донесе на Гърция споразумението с ЕС?

Атина все пак ще трябва да изпълни докрай всички финансови задължения към всички свои кредитори

17:56 | 21.02.15 г. 16
Автор - снимка
Създател
<p>
	Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис. Снимка: Ройтерс

Споразумението за удължаване на спасителната програма за Гърция с четири месеца, постигнато с Еврогрупата в Брюксел, предвижда следните ангажименти за страната, съобщава гръцкият сайт News.in. 

1. Атина трябва да внесе до понеделник списък с реформи, които следва да бъдат одобрени от европейските инcтитуции и Еврогрупата, в това число и от националните парламенти на страните от еврозоната. Списъкът ще бъде основа и за успешно финализиране на оценката на кредиторите за текущата спасителна програма, която изтича на 28 февруари. 

2. Само ако се прецени, че тази програма е успешно реализирана, страната ще получи висящите траншове от заемите, които ѝ се полагат.

3. Атина да не предприема едностранни действия, които биха имали отрицателен ефект върху бюджетните цели . "Замразяват се" временно до второ нареждане правителствени обещания.

4. Атина да изпълни докрай и своевременно всички финансови задължения към всички кредитори.

Какви са ползите за Гърция от това споразумение: 

1. Правителството да избягва в рамките на тези четири месеца допълнителни мерки за събиране на вземания. 

2. Да предоговори условието за първичните бюджетни излишъци. Изглежда, че партньорите приемат искането на Атина за намаляване на тези излишъци. Според условието в меморандума Гърция трябваше да постигне излишъци в размер на 3 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) за тази година и 4,5 на сто от БВП през 2016 г.

3. Да получи отново евтина ликвидност за банките, след като ЕЦБ обяви, че ще започне да приема отново гръцки облигации като гаранция за рефинансиране, и да спре по-скъпото финансиране от механизма за спешна ликвидност ELA.

4. Да бъде заменен контролът от страна на тройката с контрол на институциите. 

5. Четирите месеца да бъдат използвани, за да бъде договорено ново споразумение с партньорите, а също така и да се постави отново на масата за преговори въпросът за гръцкия дълг. 

От споразумението излиза още, че 11 млрд. евро, които са на разположение по линия на гръцкия фонд за финансова стабилност, се връщат в Европейския стабилизационен фонд, пише БТА. Този финансов ресурс ще продължи да бъде на разположение през въпросния четиримесечен срок, но в рамките на т. нар. "Основно споразумение за финансово облекчаване" и ще бъде използван единствено за рекапитализация на банките, а не за покриване на други нужди на държавата, както бе планирало правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 22 rate down comment 0
Lucifer
преди 9 години
когато преди мн. години, при дядо ми на село минаваха *** и калайдисваха съдове, та дядо ми се опита да се разплати с тях с купони за хляб от селската фалирала кооперация, тогава *** мъдро отсече: "...децата ми такова не ядат, ако нямаш пари дай кокошка, ***, заек или каквото имаш за ядене..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 16
Сините камъни
преди 9 години
Айде стига, до вчера говорихте едно, сега гърците като не фалираха, не излязоха от ЕЗ, изобщо като не се случи нищо от прогнозите Ви, пак пуснахте машината за самонавиване!Казвам Ви, за хиляден път, гърците играят по най-добрия начин, защото знаят, как се правят парите.Наясно е, защо на долара пише, банкова бележка в превод, наясно са, какво са получили и как да го върнат!Получил си бележка, върнал си бележка!Получил си транзакция, върнал си транзакция!Нали затова е двойното счетоводство!Който разбира, какво всъщност е двойното счетоводство, той е кралят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 3
driverf1
преди 9 години
Оооо,до четири месеца маляките пак ще измислят да извъртят някакъв номер.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 28 rate down comment 15
Lucifer
преди 9 години
В бизнеса място за чувства няма, особено ако е немски....но ако е гръцки тогава и немците ще заиграят сиртаки...иначе банките им отиват по дяволите..това маляките го могат най-добре....за 4 месеца мноооого узо ще се изпие а пък после..... я камилата я камиларя... Гърци, Арменци и Евреи никой никога не е успял да накара да работят....горките немци...направо ми е жал за тях...толкова милиарди удавени в узо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 44 rate down comment 5
Българофил
преди 9 години
ЕС щеше да даде такава глътка въздух на всяко едно правителство, но поне се разбра какви *** управляват Гърция.Дано само им стигнат четирите месеца за размисъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 46 rate down comment 4
roli5
преди 9 години
Това означава,че маляките не са постигнали нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още