IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви ангажименти и ползи донесе на Гърция споразумението с ЕС?

Атина все пак ще трябва да изпълни докрай всички финансови задължения към всички свои кредитори

17:56 | 21.02.15 г. 16
Автор - снимка
Създател
<p>
	Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис. Снимка: Ройтерс

Споразумението за удължаване на спасителната програма за Гърция с четири месеца, постигнато с Еврогрупата в Брюксел, предвижда следните ангажименти за страната, съобщава гръцкият сайт News.in. 

1. Атина трябва да внесе до понеделник списък с реформи, които следва да бъдат одобрени от европейските инcтитуции и Еврогрупата, в това число и от националните парламенти на страните от еврозоната. Списъкът ще бъде основа и за успешно финализиране на оценката на кредиторите за текущата спасителна програма, която изтича на 28 февруари. 

2. Само ако се прецени, че тази програма е успешно реализирана, страната ще получи висящите траншове от заемите, които ѝ се полагат.

3. Атина да не предприема едностранни действия, които биха имали отрицателен ефект върху бюджетните цели . "Замразяват се" временно до второ нареждане правителствени обещания.

4. Атина да изпълни докрай и своевременно всички финансови задължения към всички кредитори.

Какви са ползите за Гърция от това споразумение: 

1. Правителството да избягва в рамките на тези четири месеца допълнителни мерки за събиране на вземания. 

2. Да предоговори условието за първичните бюджетни излишъци. Изглежда, че партньорите приемат искането на Атина за намаляване на тези излишъци. Според условието в меморандума Гърция трябваше да постигне излишъци в размер на 3 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) за тази година и 4,5 на сто от БВП през 2016 г.

3. Да получи отново евтина ликвидност за банките, след като ЕЦБ обяви, че ще започне да приема отново гръцки облигации като гаранция за рефинансиране, и да спре по-скъпото финансиране от механизма за спешна ликвидност ELA.

4. Да бъде заменен контролът от страна на тройката с контрол на институциите. 

5. Четирите месеца да бъдат използвани, за да бъде договорено ново споразумение с партньорите, а също така и да се постави отново на масата за преговори въпросът за гръцкия дълг. 

От споразумението излиза още, че 11 млрд. евро, които са на разположение по линия на гръцкия фонд за финансова стабилност, се връщат в Европейския стабилизационен фонд, пише БТА. Този финансов ресурс ще продължи да бъде на разположение през въпросния четиримесечен срок, но в рамките на т. нар. "Основно споразумение за финансово облекчаване" и ще бъде използван единствено за рекапитализация на банките, а не за покриване на други нужди на държавата, както бе планирало правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 3 rate down comment 3
Сините камъни
преди 9 години
Иииии, всъщност така, Федералният резерв чийто собственици ние знаем, натискат Корпорация САЩ, която пак е тяхна собственост, но е просто друг инструмент за власт, да създаде война!С една война, два заека!Собствениците на Корпорация САЩ и на ФЕД доволни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 2
Сините камъни
преди 9 години
А аз мисля, че професорът го е ударил през просото.Да тръгнем от това, защо американците не се тормозят за дълга си!Защото засега никой не ги тормози.Но ако Федералният резерв си поиска парите, единственият начин за корпорация САЩ е войната.Чрез война могат да ликвидират заема си!И нашите правителства услужливо им помагат в идеята!Ние всички членове на НАТО активно работим да се намери вариант, САЩ да си опростят дълговете, т.е. да направят война!А примерът с Бил Гейт е направо смешен, човекът собственик на цели острови едва ли ще си остави кеш пари, в каквато и да е било сметка и то в долари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 0
Lucifer
преди 9 години
не знам вече какво да мисля, но "прозрението" на проф. Константинов наистина ме забавлява.....макар че може и да се окаже прав за колапса на глобалната финансова система...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 2
Сините камъни
преди 9 години
Остава да разберете, как става!Гърците са го разбрали!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
Точно така, луцифер!Бартер!Виж ***, колко са умни!Някой да е дал кеш пари на Гърция!Превеждам им цифра, цифра, цифра, с произволен брой нули!Да или не?!Страхотен пример даваш в потвърждение на думите ми!Каквото дали, такова получили от ЕЦБ, МВФ и СВ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 3
Lucifer
преди 9 години
http://pik.bg/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%84-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4-%D0%BF%D0%B8%D0%BA-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BF%D0%BE-%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BC-%D0%B7%D0%B0%D0%B5%D0%BC-%D0%B2%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BC-%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%BF%D0%BE-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B5-%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%BE-news288198.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 0
roli5
преди 9 години
Има една приказка,че когато гърците се раждали, евреите плакали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 8
kalendar
преди 9 години
е то в ДС сигурно има и с немски произход, давай да си вадим генерални заключения:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 0
Lucifer
преди 9 години
...да бе....кеворкян, хампарцумян и всички на..ян ....все "работяги" от ДС...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 6
kalendar
преди 9 години
в същност за арменците не съм съгласен-и те са търговци, но съвсем не са мързеливи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още