IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия отклонява молбата за помощ на Гърция?

Според говорител на Берлин писмото на гръцкото правителство не съдържа съществено предложение

14:40 | 19.02.15 г. 107
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Германия отклонява молбата за помощ на Гърция?

Германия e напът да отхвърли искането на гръцкото правителство за удължаване на плана за финансиране на страната без прилежащата към него програма за драстични икономии.

„В писмото от Атина не се съдържа никакво съществено предложение“, заяви говорителят на германското правителство Мартин Йегер, цитиран от DPA. В действителност искането е насочено към предоставяне на мостов заем, без да се изпълняват изискванията на програмата. „Писмото не отговаря на договорените в еврогрупата в понеделник критерии", каза още Йегер.

Точното съдържание на писмото не е официално известно. Следователно остава отворен и ключовият въпрос дали новото правителство в Атина е готово в замяна на спешните заеми да отговори на изискванията на международните кредитори? Без това партньорите от еврозоната не са готови да направят отстъпки за Атина.

Финансовите министри от еврозоната възнамеряват да обсъдят на извънредна своя среща утре в Брюксел молбата на новото гръцко правителство за продължаване на помощта. Страните от еврозоната настояват за ясен ангажимент на Атина, че ще спази поетите мерки за реформи и строги икономии.

Сегашната програма ще изтече в полунощ на 28 февруари. През последните дни вече се проведоха два опита за постигане на консенсус, които завършиха с неуспех. Без настоящата програма страната може да фалира.

Едно евентуално удължаване на срока на програмата също така ще трябва да мине през одобрението на редица парламенти до края на следващата седмица, сред които и германският Бундестаг.

Всичко за Гърция четете тук!

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

107
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Така образно казано Ципрас изглежда като Давид, а флотилията от гръцки кораби на клана на новите Онасис изглежда като Голиат. Тази флотилия е съставена от 4707 мощни кораба, което е 16 процента от глобалния пазар и те са оценявани на около 105 милиарда евро. Тези плавателни съдове са собственост на 50-60 фамилии.Според член 89 на гръцката конституция на собствениците на кораби се позволява да не плащат налози върху печалбите, реализирани зад граница. Тази "божа заповед" е дала възможност на клана на новите Онасис да прехвърлят в периода 2000-2010 г. в чужбина 140 милиарда евро, без да плащат и евроцент на държавата. Тази сума е почти половината от гръцкия дълг.Морският сектор на Гърция осигурява работа за 250 000 души и генерира 7 процента от БВП на Гърция. Магнатите контролират и някои от телевизиите, които формират общественото мнение. Ето защо е по-добре никой да не ги пипа. В противен случай те имат резервен план, който могат да осъществят за 24 часа, а именно да напуснат стран
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
106
rate up comment 4 rate down comment 1
ДХДО
преди 9 години
(...) с толкова висок риск от катаклизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
105
rate up comment 3 rate down comment 1
ДХДО
преди 9 години
Вътрешното ми желание е да мога да споделя този умерен оптимизъм, които афишираш, обаче мисля, че има достатъчно въпроси , които нямат оптимистични отговори. И въпросите аз си ги задавам не от склонност да оцветявам света в черно, а от най елементарно любопитство, какво става покрай нас и накъде вървим, просто мисля, че обективен поглед върху процесите и събитията винаги е от полза. Моите простички наблюдения и заключения по тези въпроси, които коментираме са, че ръста в благосъстоянието беше генериран с пропорционален ръст на задлъжнялостта (частна и публична), дали моментното състояние може да се определи апокалиптично няма да споря, но това в което съм убеден е, че процеса не може да продължава безкрайно и колкото по сериозми съават тези дисбаланси логично е да се очаква, че толкова по сериозна ще са кризата и последствията. Тука вече може на ново да се отвори въпроса за ползите и благата от функционирането на дадена система, след като пътя да се постигнат, завършва с (...)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
104
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 9 години
Частният дълг е поне дизерфициран :) . Но нещата далеч не са толкова апокалиптични колкото ги изкарват всички и ако разглеждаме икономиката като средство за увеличаване на световното благосъстояние - системата определено си изпълнява функциите :) Е да има рискове естествено - но примерно през нашият живот видяхме как една страна с население от на милярд души рязко си повишава благосъстоянието . Това няма как да мине без катаклизми и да ти кажа честно - за сега минаваме по тънката лайсна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
103
rate up comment 3 rate down comment 1
ДХДО
преди 9 години
Там е работата, че не са само държавни. Дори само частните са в състояние да предизвикат такъв крънч , с абсолютно непредвидими последствия. Което е доказателство за изразена тенденция на системата и реализираните политики на макро и микро ниво, да предизвикват разнородни и тежки дисбаланси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
102
rate up comment 0 rate down comment 1
data
преди 9 години
Съгласен съм че сегашната система на ЕС донякъде повтаря грешките на СССР и СИВ . Същите не интегрирани икономики крепящи се само и единствено на субсидиране . Също като СССР , Германия преследва свой частни интереси който са в противоречие с интересите на останалите страни от съюза . Ще видим , за сега най-силната страна на капитализма - неговата адаптивност прави съществуването му възможно . До колко това ще продължи в бъдеще предстой да разберем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
101
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 9 години
нали знаеш мнението на Мизес за държавните дългове ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
100
rate up comment 2 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
да, липсата на корекции-това е основният проблем на нашият(а и на Китайският) соц. Между другото-и двете противоречат на Маркс, който казва(или той или Енгелс, не съм сигурен), че трябва да има мандатност и сменяемост. Но спора не е безсмислен, даже напротив-супер актуален е. Живеем в система подобна на СССР(няма значение на кой му харесва, това е простата истина), повечето западно европейски държави(и северни) са реално с икономики от смесен тип. Сиреч-мнооооого по-леви от нас. А ако добавим в спора и Китай и ония 700 милиарда в Щатите то въпроса си става даже належащ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
99
rate up comment 3 rate down comment 1
ДХДО
преди 9 години
Въпрос към пост 18 :Мийзес казва ли нещо за ценообразуването при други икономик, където публичния дълг е 18 трил. , а частния над 25 ? Такива цифри и нива на дълг не пращат ли системата в зона на диспропорции и крайна нестабилност, напълно аналогични с икономическите диспропорции, които се коментират в икономиката на соц.системата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
98
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 9 години
Според мен икономическака ' а и политическата система по време на соца се характерезира с инертност и неустойчивост . И при двете системи липсва възможност за корекции в политиките в следствие на променящата се външна среда . И както историята показва - или се променяш или умираш :-) Затова за мен спора за и против соца е безмислен - той не оцеля . Както знаеш има и доста готини фирми на готини хора който фалират п.п. абдолютно съм съгласен че ако ссср беше продължил да ни подкрепя соца трудно щеше да се капичне . Те просто ни предадоха - нас , най-верния си съюзник !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още