fallback

Гърция поиска официално удължаване на заема от еврозоната

Атина обаче иска финансирането без прилежащата към него програма за икономии

12:13 | 19.02.15 г. 26
Автор - снимка
Редактор

Правителството на Гърция е изпратило официално писмо до кредиторите си от еврозоната. Атина иска удължаване на плана за финансиране на страната без прилежащата към него програма за драстични икономии, пише Bloomberg.

Писмото е било изпратено тази сутрин, заяви гръцки политик в Атина. Очаква се искането да бъде разгледано днес на заседание на финансовите министри от еврозоната, т.нар. Работна група на еврото. Ако видят, че може да бъде постигнато споразумение, те ще се съберат в петък.

"Нашата цел е да намерим общи допирни точки за постигане на споразумение", заяви по този повод гръцкият правителствен говорител Гавриил Сакеларидис. Той добави, че се водят трескави консултации и че се прави опит чрез диалог да бъдат намерени допирните точки.

"Никой не бива да ни вини, че сме настоятелни, целта ни е скоро да бъде сключено споразумение", каза говорителят пред радио Sky, цитиран от БТА, по повод на днешното решаващо заседание на Работната група.

На въпрос какво ще се случи, ако не бъде постигнато споразумение, Сакеларидис каза, че предпочита да не отоговаря, тъй като в момента текат консултации. Говорителят каза още, че правителството няма да подпише споразумение, съдържащо мерки за икономии, подобни на тези от меморандума, и допълни, че дългът на Гърция е неустойчив.

Гръцкото правителство и банките в страната практически изгубиха достъп до пазарите. Те се крепят благодарение на спасителните парични потоци от страните от еврозоната и Европейската централна банка. Помощта е обвързана с политика за затягане на коланите, на която новото крайноляво правителство на страната се противопоставя.

През последните дни вече се проведоха два опита за постигане на консенсус, които завършиха с неуспех. Настоящата програма за Гърция изтича в края на февруари и опасенията са, че страната може да фалира до края на март без нея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:03 | 13.09.22 г.
fallback