fallback

Боевете в Украйна не спират въпреки примирието

Основната арена на сблъсък е ключовият град Дебалцево

10:01 | 17.02.15 г. 9
Автор - снимка
Редактор

Точно 48 часа след влизанетото си в сила на договореното с международни усилия спиране на огъня в Източна Украйна е на път да рухне. Киев отказва да се оттегли от стратегически жп възел, където хиляди правителствени войници са обсадени и атакувани от настъпващи, подкрепяни от Русия сепаратисти, пише The Financial Times.

Битката за Дебалцево е арената на най-ожесточения сблъсък между бунтовниците и правителствените сили през последните седмици и се засили в понеделник.

Лидерите на сепаратистите предложиха да създадат коридор, който да позволи евакуацията на хилядите украински войници, които са заклещени в града, ако те предадат оръжията си.

„Предлагаме на украинските войници в Дебалцево да останат живи. Има само едно условие: да свалят оръжията си... и да се махнат от там“, заяви командирът на про-руските бунтовници Едуард Басурин.

Предложението бе веднага отхвърлено от Киев. От правителството обявиха, че поне петима украински войника са били убити, а 25 ранени откакто примирието влезе в сила на 15 февруари. Според полковник Андрий Лисенко, говорител на украинската армия, бунтовниците са обстрелвали 112 пъти правителствените позиции в региона на Дебалцево от понеделник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:10 | 12.09.22 г.
fallback