fallback

Пробив в преговорите за украинската криза?

Очаква се да бъде подписан подробен документ от поне 12 пункта

08:40 | 12.02.15 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В рамките на кризисната среща на върха в Минск се очертава достигането на споразумение, става ясно от информация на дипломати. След среднощните преговори се очаква лидерите на Украйна, Русия, Германия и Франция да подпишат документ, който трябва да помогне за решаването на кризата в Украйна, предава Ройтерс.

Документът обхваща 12-13 точки, с които кризата в източната част на страната трябва да бъде решена, съобщава и агенция ТАСС, позовавайки се на неназовани дипломати. Междувременно в сградата се подготвя и специално антре, в което канцлерът на Германия Ангела Меркел, президентът на Украйна Петро Порошенко, френският президент Франсоа Оланд и руският му колега Владимир Путин ще подпишат документа.

Драматичните усилия за постигане на мир в Минск се превърнаха през нощта във война на нерви. Разговорите започнаха в около 19,15 часа с контакти в тесен състав, на които присъстваха само лидерите. Два часа по-късно преговорите продължиха в разширен състав. А след още два часа лидерите се върнаха към контакти в тесен състав.

На шестия час след началото на преговорите Виталий Чалий от президентската администрация на Украйна заяви, че разговорите все още може да се проточат „най-малко пет или шест часа". Лидерите не желаят да напуснат конференцията, без да са постигнали поне споразумение за прекратяване на огъня. „Сега се води война на нерви“, написа Чалий в Twitter. „Сънят е за страхливците", добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:48 | 12.09.22 г.
fallback