fallback

Расте натискът върху Обама за въоръжаване на Украйна

Великобритания заяви, че си запазва правото да въоръжи украинската армия

17:55 | 11.02.15 г. 17
Автор - снимка
Редактор

Група сенатори от двете партии в американския Конгрес призоваха за по-сериозен отговор от президент Барак Обама на руската агресия в Украйна. Те настояват САЩ да предостави 1 млрд. долара военна помощ за въоръжаване и трениране на украинската войска, пише The Washington Times.

И докато американският президент и канцлерът на Германия Ангела Меркел се опитват да намерят решение на проблема без доставки на оръжие, Великобритания застана на противоположната позиция. Лондон заяви, че ако дипломацията не спре руската агресия в Украйна, страна може да започне да въоръжава самостоятелно украинската войска, пише EU Observer.

Предложеният закон в американския Конгрес предвижда изпращане на анти-танкови системи и радарно оборудване, което може да засича ракети на бойното поле в източна Украйна. Законът цели да накара администрацията на Обама да изготви двугодишен план за „закрила и защита на украинския народ от атаки“ от подкрепяните от Русия сепаратисти.

Председателят на комисията за въоръжените войски към Конгреса Мак Торнбъри, републиканец от Тексас, и демократът Адам Смит от Вашингтон предложиха мерките ден преди четиристранните преговори в Минск в сряда. В беларуската столица ще се срещнат германският канцлер Ангела Меркел и президентите на Франция - Франсоа Оланд, на Украйна - Петро Порошенко и на Русия - Владимир Путин, в опит да постигнат примирие. Предишният опит от миналата седмица не успя.

Има доклади, че украинските сили и сепаратистите засилват боевете в опит да заемат колкото се може повече територия, преди да влезе в сила примирието. Киев обвини във вторник сепаратистите, че са обстрелвали град Краматорск, който е значително зад боевата линия, като при атаката са убити 12 цивилни, съобщава Associated Рress. Бунтовниците отричат.

От април до момента в конфликта са били убити над 5 300 души, включително голям брой цивилни, твърдят наблюдатели.

Внеслите закона твърдят, че целта му е всички страни да разберат, че може да има военни последствия, ако не се постигне дипломатическо решение.

„Внасянето на закона ще помогне, надяваме се, на германските и френските усилия да постигнат споразумение, като се демонстрира на Русия, че бъдещият успех може да не е толкова лесен и че бъдещата цена ще се увеличи“, заяви Майкъл Амато, говорител на Смит.

Външният министър на Великобритания Филип Хамънд заяви в британския парламент във вторник, че Великобритания може самостоятелно да започне доставката на оръжия за Украйна.

„Това е национално решение за всяка страна от НАТО да реши дали да доставя военна помощ на Украйна. Великобритания не планира да постъпи така, но си запазваме правото да преразгледаме тази позиция“, заяви той.

„Споделяме ясното разбиране, че въпреки че няма военно решение на този конфликт, ние няма да позволим на украинските въоръжени сили да се сринат“.

Той отбеляза също че „консенсусът от целия Европейски съюз“ за санкциите срещу Русия е предизвикал „изненада и смут в Кремъл“.

Литва и Полша също така изразиха своята готовност да въоръжат украинските военни.

Русия вече предупреди за тежките последствия, ако започнат доставките на оръжия.

Дипломатът добави, че докато Русия не признае за своите собствени войски в Украйна, тя не може да категоризира доставките на оръжие като акт на агресия спрямо Русия.

„Това може да е последният момент, в който още можем да го направим, преди "малките зелени човечета" да покажат руските си опознавателни знаци, както направиха в Крим“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:14 | 12.09.22 г.
fallback