fallback

Grexit-ът може да коства на Германия загуба на 230 000 работни места?

Други страни също биха могли да пострадат от евентуално излизане на Гърция от еврозоната, смята немски икономист

12:47 | 11.02.15 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Германия може да загуби до 230 000 работни места от евентуално излизане на Гърция от еврозоната (Grexit), смята главният икономист на международната организация на труда (ILO) Екехард Ернст.

В момент, в който дебатите за евентуално излизане на Гърция от еврозоната се разгорещяват, не са малко анализаторите, които предупреждават за рисковете от възможен Grexit, предава Deutsche Welle. 

Според Ернст в такъв случай федералната република може да загуби около 80 000 работни места през 2016 г. и още 150 000 през следващата година. Подобна загуба би довела до ръст на безработицата с между 0,2 и 0,3 на сто.

В такъв случай безработицата през 2018 г. може да скочи от сегашните 4,7 на сто (според начина на изчисления на ILO) дори до 5,5 на сто. 

„В случая става дума само за възможен сценарий“, уточни германският икономист, добавяйки, че „това е предупреждение към вземащите решенията заедно да намерят възможно решение за кризата в Гърция“. Според Ернст едно евентуално излизане на Гърция от еврозоната би предизвикало несигурност и в Германия, би затруднило германските компании да заемат пари, които биха могли да бъдат използвани за нови инвестиции.

Освен това и други страни, като Италия и Франция, също биха  могли да пострадат от евентуален Grexit, допуска икономистът. Въпреки това обаче всеки втори германец подкрепя излизането на Гърция от еврозоната, показа проучване, проведено от онлайн портала Focus. Според изследването 48% от анкетираните германци биха подкрепили потенциален Grexit, докато 29% са заявили, че предпочитат Гърция да запази еврото. 23% от запитаните пък нямат твърдо мнение по въпроса. Преди броени дни пък бившият председател на централната банка на САЩ (Фед) Алън Грийнспан прогнозира, че Гърция ще трябва да напусне еврозоната. Пред BBC Грийнспан заяви, че не вижда кой би бил склонен да даде повече заеми за укрепване на изпадналата в криза гръцка икономика. Той обаче предвижда, че Гърция ще се откаже от единната валута, но еврото ще оцелее. Grexit сега, твърди финансистът, е по-лесно управляем, отколкото би бил, когато Гърция получи първия си спасителен план от ЕС през 2010 г. Залозите за така наречения Grexit се повишиха рязко в дните след идването на власт на крайнолявата партия Сириза. Тя формира коалиционно правителство, обединено срещу мерките за икономии и настоява за отстъпки от Тройката кредитори – Европейският съюз, Европейската централна банка и Международният валутен фонд. Новото гръцко правителство възнамерява да се откаже от досегашната помощна програма и вместо това с помощта на временен мостов кредит да договори до лятото ново дългосрочно решение. Сегашната помощна програма с обща стойност 240 млрд. евро изтича в края на февруари. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:02 | 13.09.22 г.
fallback