fallback

ЕК не очаква споразумение за Гърция тази седмица

Преговорите между Брюксел, новото гръцко правителство и Еврогрупата не са особено плодотворни, коментира говорител на Комисията

17:38 | 10.02.15 г.

Европейската комисия (ЕК) е скептична, че ще се постигне споразумение за гръцкия дълг на срещите на Еврогрупата и на върха на Европейския съюз (ЕС), които ще се проведат тази седмица. Това коментира днес говорител на Еврокомисията, цитиран от WBP online.

"ЕК има ниски очаквания, че срещите между министрите на финансите от еврозоната и на лидерите на ЕС ще прекратят разгорещените дискусии за гръцкия дълг. Това са следващите стъпки, но за момента имаме ниски очаквания, че финално споразумение ще бъде постигнато утре или на Европейския съвет", коментира говорителката пред журналисти.

„Разбира се, силно интензивни преговори се водят между президента (на ЕК - бел. ред.), премиерът (на Гърция - бел. ред.) Алексис Ципрас и други представители на еврозоната, но до този момент всички тези контакти не са особено плодотворни“, казва още говорителят.

Финансовите министри на държавите от еврозоната имат насрочена среща в сряда. Лидерите на страните от ЕС също ще проведат среща н аследващия ден.

Изявлението дойде, след като се появиха информации, че гръцкият финансов министър Янис Варуфакис е готов да предложи компромисна сделка утре. Неговата надежда е Еврогрупата да се съгласи с „мостов“ заем за страната, който да продължи до 1 септември.

Варуфакис предлага страната му да приеме 70% от условията по сегашната спасителна програма, както и 10 нови мерки, които да покрият разликата. Тези нови мерки ще бъдат уговорени с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Планът включва и намаляване на основната цел за първичния бюджетен излишък на Гърция от 3% от брутния вътрешен продукт на 1,49%.

Някои анализатори са скептични, че Варуфакис има достатъчно поле за маневриране. Причина за това е твърдата позиция на Германия, че Гърция трябва да се придържа към програмата. Междувременно Ирландия поиска всички промени в условията по програмата за Гърция да важат и за Дъблин.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:53 | 01.09.22 г.
fallback