fallback

Путин: Правителството в Киев се намира в катастрофална безизходица

Насилието в Източна Украйна е в отговор на подкрепяния от Запада преврат, смята руският президент

09:16 | 09.02.15 г. 51
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Малко преди планираната среща на върха в Минск руският президент Владимир Путин показва, че не е склонен на големи компромиси.

Насилието в източната част на Украйна е в отговор "на подкрепяния от Запада преврат" в Киев, при който миналата година бе свален проруският президент Виктор Янукович, заяви Путин пред държавния египетски вестник Al-Ahram, цитиран от пресофиса на президентството. Конфликтът ще продължи дотогава, докато "украинците не постигнат единение помежду си".

Руският президент подчерта пред египетското издание, че "най-важното условие за стабилизиране на ситуацията в Украйна е незабавното прекратяване на огъня и на т.нар. антитерористична, но де факто наказателна операция в югоизточната част на страната".

Правителството в Киев се намира в катастрофална безизходица, смята руският президент. Военната операция в източната част на Украйна според него е криминално деяние, което трябва да се прекрати. Над изстрадалия регион не трябва да се налага икономически натиск, тъй като това ще доведе до застой в обществения живот, заяви още Путин.

"Опитите на Киев да упражни икономически натиск върху Донбас и да разстрои всекидневния живот само влошават ситуацията. Крайните националисти, които взеха властта, използвайки военна сила, тласкат Украйна към ръба на разпадането и започнаха братоубийствена война", казва руският президент.

Интервюто е публикувано малко преди посещението на руския държавен глава в Кайро. Западните държави обвиняват Путин, че подхранва конфликта и снабдява сепаратистите с оръжие и дори с военни сили. Властта в Москва обаче отрича тези обвинения, а войниците нарича „доброволци“.

Същевременно Путин предупреди в интервюто, че предвидената за сряда в беларуската столица Минск среща на върха в "нормандски формат" ще се състои, ако дотогава страните са успели да съгласуват позициите си. Очаква се в срещата да вземат участие Путин, украинският му колега Петро Порошенко, германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:10 | 11.09.22 г.
fallback