IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преговорите в Москва за мир в Украйна не се увенчаха с успех

Лидерите на Германия, Франция и Русия са обсъждали предложения за ново примирие, точните условия още не са известни

09:41 | 07.02.15 г. 60
<p>
	Лидерите на Германия, Русия и Франция по време на срещата им в Москва. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лидерите на Германия, Русия и Франция по време на срещата им в Москва. Снимка: Ройтерс

След повече от пет часа разговори в Кремъл между руския президент Владимир Путин и лидерите на Франция и Германия Франсоа Оланд и Ангела Меркел споразумение за прекратяване на боевете в източната част на Украйна така и не беше постигнато, съобщава Wall Street Journal.

Тримата обаче са се съгласили да продължат с дипломатическите опити за спирането на конфликта през следващите дни, допълва изданието. Утре ще се проведе телефонен разговор между Меркел, Оланд, Путин и Порошенко, допълва изданието

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд първо посетиха Киев, където се срещнаха с президента на Украйна Петро Порошенко и премиера Арсений Яценюк. Меркел и Оланд подеха инициативата, след като бунтовниците в Донбас отхвърлиха примирието от Минск и от около две седмици в региона се водят нови, ожесточени боеве. Според ООН само през последния месец там са загинали над 200 цивилни лица.

Същевременно Вашингтон обмисля дали да не предостави оръжия на Украйна. Преди посещението на и лидерите на Франция и Германия в Киев беше американският държавен секретар Джон Кери, припомня изданието.

Говорител на Ангела Меркел коментира след приключването на срещата, че германският канцлер и френският и руските президенти са имали “конструктивен разговор”. Нито един от тримата не коментира публично срещата.

Преди разговорите западни дипломати обявиха, че Владимир Путин е отправил нова оферта към Париж и Берлин, която обаче съществено се е отклонявала от параметрите на споразумението от Минск – на бунтовниците да се даде по-голяма територия и по-голяма автономия заради последните им спечелени битки.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обясни, че обсъжданите текстове за новото примирие са се базирали на предложенията на Германия и Франция и ще включват и “предложенията на украинския президент и предложенията, формулирани и добавени от президента Путин”. Какви са тези предложения обаче, засега няма информация. Според непотвърдена информация Меркел и Оланд искат децентрализация на размирните Донецка и Луганска области.

Съветникът по национална сигурност в САЩ Сюзан Райс коментира, че е в “близък контакт” с колегите й от Германия и Франция за новата дипломатическа инициатива. По думите й обаче Ангела Меркел и Франсоа Оланд водят разговорите “едностранно” и евентуална сделка с Путин ще бъде постигната за сметка на Украйна.

Същевременно нарастват опасенията за неуспехите на украинските военни сили край стратегическото градче Дебалцево, което от няколко дни е в центъра на нова офанзива на бунтовниците в Източна Украйна. Вчера проруските сепаратисти обявиха, че временно прекратяват огъня, за да се даде възможност на жителите да се евакуират. Според властите в Киев евакуирани от населеното място са били около 600 души, но други около 2 хил. са все още в града.

Ансдрей Пургин, представител на самопровъзгласилата се Донецка народна република, коментира пред руската държавна телевизия, че сепаратистите няма да спрат да се бият, докато не изтласкат украинската армия. Според него е съмнително, че ще е възможно конфликтът да се разреши “за един ден”. “Надеждите ни са свързани с Русия и с Владимир Путин, който ние сме уверени, ще направи всичко, за да извади ситуацията от задънената улица”, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 29 rate down comment 9
0pk
преди 9 години
Всяка област в която и да е държава има правото да се вдигне, ако правителството води политика за унищожаването на хората. Тоя клип го гледах, само той ти ли ти е опорната точка? От него нищо не става ясно. Обективен си колкото изгоряла крушка. Погледай клипчета, където журналисти взимат интервю от хората в зоната на АТО и ми покажи едно, където хората обвиняват опълченците в нещо. Защото истината е проста и я разбират всички хора които могат да мислят. Даже в НАТО отлично разбират какво става, обаче си следват политиката по дестабилизиране на държавите по границата с Русия. А такива бактерии като тебе са или слепи мишки или платени агитатори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 23
Българофил
преди 9 години
Тия се крият сред цивилно население и бягат и после другите виновни.Ай сектир!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 19
Българофил
преди 9 години
Ето ти обстрела на Донецк!Ти не би ли стрелял по Донецк?https://***.youtube.com/watch?v=LeeKv8A22VI&list=PLdN6LYEo149S89K1FsoH13VigFITtNMf1&index=1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 21
Българофил
преди 9 години
Винаги съм гледал обективно на нещата, но по твоята логика 300К турци могат да си направят държава и в България, защото нещо не ги кефи.Да стават и да заминават, нали?Русия вместо да дрънка с оръжие да им плати.Това са договори!Русия подарила Крим!ЕдинРусия искала разоръжаване от ядрени оръжия на Украйна в нейна полза -два!Пакт за защита за сметка на това.И най-болезненото, че Руския народ страда!Ти усети ли санкциите на Русия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 27 rate down comment 13
0pk
преди 9 години
Не се натягай, Путин нищо не прави и няма да направи. Украина сама ще си фалира, щото подкрепата от САШ и ЕС е само на думи. После най-вероятно ще има гражданса война на територията на цяла украина, щото тази власт няма да се даде без бой. Докато не избият всички олигарси и бандеровци, няма да се нормализира обстановката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 28 rate down comment 9
dr.5rov
преди 9 години
Злобата и яроста не решават нито един проблем по разумен начин.Да не би украинсите батальони да не обстрелваха Донецк, да не би и сега да не продължават да ги обстрелват.Каквото и да са направили хората в източната част на страната тяхното правителство няма право да ги избива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 30
Българофил
преди 9 години
По вашата логика е по-добре руската армия наистина да нахлуе в Украйна и всички задружно да си спретнем един филм от който никой няма да спечели.Русия вече наруши два договора, та се питам какво повече искаТ от Крим.Шистите на Донецк?Ако толкова им пука за руките граждани, да вземат да ги изтеглят от държавата Украйна каквато самите те са признали и обещали да пазят с няколко договора между двете Републики.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 40 rate down comment 12
dr.5rov
преди 9 години
На няколко пъти когато киевските управници попаднат в безизходица започват интензивни предложения за урегулиране.Щом те се посъвземат, Европейските управници отново втвърдяват тона до направо груб.Путин определено не им вярва на тези двамата. Аз също
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 36
Българофил
преди 9 години
Меркел и Оланд не биха заминали за Кремъл без добре обосновано предложение!В момента тоя ненормалник сам си прави сечено както с хранителните му санкции насочени към собствения му народ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още