IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преговорите в Москва за мир в Украйна не се увенчаха с успех

Лидерите на Германия, Франция и Русия са обсъждали предложения за ново примирие, точните условия още не са известни

09:41 | 07.02.15 г. 60
<p>
	Лидерите на Германия, Русия и Франция по време на срещата им в Москва. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лидерите на Германия, Русия и Франция по време на срещата им в Москва. Снимка: Ройтерс

След повече от пет часа разговори в Кремъл между руския президент Владимир Путин и лидерите на Франция и Германия Франсоа Оланд и Ангела Меркел споразумение за прекратяване на боевете в източната част на Украйна така и не беше постигнато, съобщава Wall Street Journal.

Тримата обаче са се съгласили да продължат с дипломатическите опити за спирането на конфликта през следващите дни, допълва изданието. Утре ще се проведе телефонен разговор между Меркел, Оланд, Путин и Порошенко, допълва изданието

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд първо посетиха Киев, където се срещнаха с президента на Украйна Петро Порошенко и премиера Арсений Яценюк. Меркел и Оланд подеха инициативата, след като бунтовниците в Донбас отхвърлиха примирието от Минск и от около две седмици в региона се водят нови, ожесточени боеве. Според ООН само през последния месец там са загинали над 200 цивилни лица.

Същевременно Вашингтон обмисля дали да не предостави оръжия на Украйна. Преди посещението на и лидерите на Франция и Германия в Киев беше американският държавен секретар Джон Кери, припомня изданието.

Говорител на Ангела Меркел коментира след приключването на срещата, че германският канцлер и френският и руските президенти са имали “конструктивен разговор”. Нито един от тримата не коментира публично срещата.

Преди разговорите западни дипломати обявиха, че Владимир Путин е отправил нова оферта към Париж и Берлин, която обаче съществено се е отклонявала от параметрите на споразумението от Минск – на бунтовниците да се даде по-голяма територия и по-голяма автономия заради последните им спечелени битки.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обясни, че обсъжданите текстове за новото примирие са се базирали на предложенията на Германия и Франция и ще включват и “предложенията на украинския президент и предложенията, формулирани и добавени от президента Путин”. Какви са тези предложения обаче, засега няма информация. Според непотвърдена информация Меркел и Оланд искат децентрализация на размирните Донецка и Луганска области.

Съветникът по национална сигурност в САЩ Сюзан Райс коментира, че е в “близък контакт” с колегите й от Германия и Франция за новата дипломатическа инициатива. По думите й обаче Ангела Меркел и Франсоа Оланд водят разговорите “едностранно” и евентуална сделка с Путин ще бъде постигната за сметка на Украйна.

Същевременно нарастват опасенията за неуспехите на украинските военни сили край стратегическото градче Дебалцево, което от няколко дни е в центъра на нова офанзива на бунтовниците в Източна Украйна. Вчера проруските сепаратисти обявиха, че временно прекратяват огъня, за да се даде възможност на жителите да се евакуират. Според властите в Киев евакуирани от населеното място са били около 600 души, но други около 2 хил. са все още в града.

Ансдрей Пургин, представител на самопровъзгласилата се Донецка народна република, коментира пред руската държавна телевизия, че сепаратистите няма да спрат да се бият, докато не изтласкат украинската армия. Според него е съмнително, че ще е възможно конфликтът да се разреши “за един ден”. “Надеждите ни са свързани с Русия и с Владимир Путин, който ние сме уверени, ще направи всичко, за да извади ситуацията от задънената улица”, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

39
rate up comment 15 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 9 години
И какво по-точно й е на Турция? Това ли?http://***.investor.bg/evropa/334/a/ek-razglejda-turciia-kato-osnoven-pyt-na-gaza-kym-evropa-188825/И Русия, и Турция ще ги има, когато ЕС вече няма да го има, но ... след него дали нас ще ни има, за да леем сълзи за Русия и Турция... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 1 rate down comment 6
Българофил
преди 9 години
Коментара ми е, че нямам коментар.То е и все тая, а водките не бяха за мен :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 6 rate down comment 13
Стоян Петров
преди 9 години
Изключително несериозно е да си въобразявате, че Русия може да спечели нещо от ситуацията в която сама се набута. Турция окупира Северен Кипър и сега се чуди какво да го прави. Така ще е с Русия и КримНаш. Спечелиха битката, загубиха войната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 5 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
Българофилофф на Пингвина са му притребали некви шисти от Украйна ..... Как па не виде поне веднъж в тоя гоогл колко газ има Рашастания?!?! Пингвина не иска и няма да позволи НАТО да е там и някви си Westinghouse Chevroni Shellove и други таквиз да му се мотаят из краката, че и такси да прибират от РУСКИЯ газ, който не е техен!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 5 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
Чек бе не са ли били Меркел и Оланда там в Москва, ама WallSteet съобщавал ..... разбирам Брикета да е бил там да съобщава ама за другите ..... все едно са били на преговорите WSJ и Путин тектеке на 4 очи ..... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 9 rate down comment 2
0pk
преди 9 години
Разбира се. Изказа си мнението, подкрепи го с 2 непонятни видеота, заяви че не си длъжен да разбираш руски на 5 водки (вероятно без водки не си способен да разбереш каквото и да е) и прекрати дискусията. А тя дискусията отдавна е прекратена, но ти чак сега го разбра. Върви да търсиш други опорни точки. Успех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 22 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
Тази война не я започнаха Меркел, Оланд и Путин, за да решат те кога да спре! Даже Порошенко е фигурант и няма думата!Никой нямаше да я започва, за да я спре някой си от EU!*** the EU! Това май го позабравихте... хахаха!Все още отношенията между Русия и ЕС са обратими и никой няма да допусне те да се върнат към предишното си състояние! Никой не е набутал милиарди долари в Украйна напразно!Ако ли пък случайно вземат да клонят към някакво споразумение, веднага кръвожадните сепаратисти ще избият поредната порция невинни цивилни и ще взривят прогресивното обществено мнение към пореден кръг от санкции срещу Русия! хахаха...! Ако пък верно, напук на всичко, тези тримата - Меркел, Оланд и Путин - вземат да се разберат и натиснат Порошенко да си изтегли войските, то в този момент със сигурност Путин ще нареди да се изстреля тактически ядрен заряд срещу изтеглящата се украинска армия, защото той е един луд със синдром на Даун, с имперски амбиции ... като Хитлер! хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 0 rate down comment 13
Българофил
преди 9 години
Показал съм по-долу защо стрелят.А до Орка, нито пия водки, нито съм адвокат на някой.Започна дискусия с цел да си налагаш мнението която смятам да прекратя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 16 rate down comment 2
dakl
преди 9 години
Няма как да има мир след като Киев нито за ден не е спрял да бомбандира от разстояние Донецк, Луганск и другите градове които не са окупирани от украинската армия. Очевидно вече нищо не може да им помогне. Опциите са две : или се съгласяват на сегашните условия на Москва или губят още , ако не и всичко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 13 rate down comment 1
0pk
преди 9 години
Е какво си разбрал? Разбрал си кой лъже и кой краде? И си направил извода, че е виновен Путин? А за водките сам си го каза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още