fallback

"Сургутнефтгаз" ли е следващата цел за поглъщане от Кремъл?

Резервите на компанията от 36 млрд. долара я излагат на опасност от национализация, смятат икономисти

11:18 | 23.01.15 г. 2
Автор - снимка
Редактор

Скорошната история показва, че руските политици не се страхуват да си вземат каквото намерят за добре от компании, които си набележат. И с постоянно намаляващите запаси в чуждестранна валута, инвеститорите се безпокоят коя може да е следващата цел, пише Bloomberg.

"Сургутнефтгаз" е името, което първо идва наум на мнозина. Производителят на нефт има 36 млрд. долара резерви. Това количество валута може да направи много за облекчаването на финансовия натиск върху държавната компания "Роснефт". Изключена от европейските и американските капиталови пазари от международните санкции срещу Русия заради намесата  ѝ в Украйна, "Роснефт" трябва да намери някакъв начин да изплати 19,5 млрд. долага дълг до края на годината.

Акциите на дружеството се търгуват близо до рекордно ниско ниво. Те поевтиняха с 33% при търговията в Ню Йорк след започналия от юни спад в цената на петрола. Анализатори в BCS Financial Group дават за пример предишни поглъщания на президента Владимир Путин като основна причина за притеснение.

Путин национализирана нефтения производител "Башнефт" миналата година. Това стана десетилетие след като Роснефт изкупи по-голямата част от ЮКОС Ойл след серия от принудителни продажби и ареста на собственика милиардер Михайл Ходорковски, който се опита да направи опозиционна партия.

"Сургут се очертава като потенциална цел", заяви Владимир Тихомиров, главен икономист на BSC в Москва. Той описа валутната позиция на компанията като "огромна". Случаите с "Башнефт" и ЮКОС означават, че "аз не мога да отхвърля нищо, въпреки че е трудно да се прогнозира какъв вид стратегия може да бъде използвана за придобиване на компанията", заяви той.

Алия Самигулина, говорителка на руския вицепремиер Аркади Дворкович, отказа коментар дали "Роснефт" се интересува от придобива на Сургут. От Сургут също отказаха коментар.

Акциите на "Сургутнефтгаз" се продават за 3,6 пъти 12-месечната им доходност в Москва (P/E). Това е близо до рекодно ниското ниво от декември. Руският бенчмарк MICEX се търгува при стойност от 5,1, което е най-ниското ниво сред индексите на развиващите се икономики. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:32 | 14.09.22 г.
fallback