fallback

Русия погва офшорните компании

Нов закон ще забранява възлагането на държавни пръчки на фирми, регистрирани в зони с облекчени данъчни режими

14:07 | 13.01.15 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Руското правителство е внесло в Държавната Дума законопроект, забраняващ държавни поръчки да бъдат възлагани на компании, регистрирани в зони с облекчени данъчни режими и неразкриващи информация около финансовата си дейност. Това съобщава руската информационна агенция ТАСС.

Според планираните разпоредби ако офшорна компании участва в конкурс за държавна поръчка, съответната комисията по осъществяване на поръчката трябва да откаже заявката за участие и да отстрани участника.

От информационната агенция посочват, че мотивите за налагането на закона са стимулиране на местните производители на стоки и услуги.

Това не е единствената мярка, която Москва подхваща срещу компании, регистрирани в офшорните зони.

Припомняме, че от 1 януари 2015 г. в сила влезе закон, по силата на който се облагат доходите на офшорни компании, които се контролират от руски граждани или организации. Основната причина е да бъдат намалени необоснованите изгоди, получавани от компаниите.

В средата на декември 2014 г. пък земеделското министерство на Русия съобщи, че обмисля промени в законодателството, които да забранят износа на руски зърнени  култури от офшорни компании.

Основните купувачи на руските зърнени култури са страни като Турция, Египет, Йемен, Израел, Грузия, Судан, Иран и Южна Корея, коментира в интервю за ТАСС председателят на Россельхонадзор (руските ветеринарни и фитосанитарни власти) Сергей Данкверт. По негови думи част от износа на зърното се осъществява по силата на договори, подписани от офшорни дружества. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:14 | 13.09.22 г.
fallback