fallback

Москва може да поиска от Киев предсрочно погасяване на дълг от 3 млрд. долара

Редица финансови и икономически параметри по споразумението между страните са нарушени, посочи източник от Кремъл

11:30 | 10.01.15 г. 1

Редица параметри, които са условие за предоставяне на заем от Русия за Украйна, са нарушени, каза пред ТАСС източник от руското правителство.

"Ситуацията, която се заражда в икономиката и финансите на Украйна показва, че редица параметри и условия за предоставяне на руски облигационен заем на Украйна са нарушени", изтъкна източникът.

"При тези обстоятелства има вероятност Русия в близко бъдеще да пожелае обратното изкупуване на дълг в размер на 3 млрд. долара от Украйна", призна той.

По думите на държавен експерт "наистина едно от условията за руския заем, което е на хартия, е спазването на редица финансови и икономически параметри от Киев и те наистина са нарушени"

"Това може да послужи като основание за иск за предсрочно погасяване", каза още той.

Украинската икономика продължава да се намира в тежка ситуация, след като брутният вътрешен продукт спадна със 7,5% в периода януари-ноември 2014 г. Годишната инфлацията в страната пък достигна 24,9%. Гривната пък поевтиня с над 50% от началото на кризата.

"Курсът на нашата валута спрямо всички други валути на нашите търговски партньори – това е огледало на състоянието на нашата икономика, нашият платежен баланс", посочи гуверньорът на централната банка Валерия Гонтарева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:19 | 13.09.22 г.
fallback