fallback

Жан-Клод Юнкер предлага трети спасителен пакет за Украйна

Преседателят на ЕК призова ЕС да одобри отпускането на още 1,8 млрд. евро за затруднената страна

16:19 | 08.01.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Преседателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер предлага Украйна да получи трети спасителен пакет от Европейския съюз. Той призовава да бъдат одобрени още 1,8 млрд. евро, с които да се подпомогне страната, останала без пари, пише Financial Times.

Пакетът все пак трябва да бъде одобрен от всички 28 страни членки на ЕС. Но изглежда, че тяхното желание за даване на още пари на Киев се охлади заради опасенията, че украинското правителство не е пристъпило към изпълнение на ангажиментите си за реформи в икономиката.

Според ЕК, ако допълнителните средства бъдат одобрени, предоставянето им ще бъде обусловено от постигането на споразумение между Киев и Международния валутен фонд относно спасителния план за 17 млрд. долара.

Представители на МВФ вече са в украинската столица, след като посещението им бе отложено заради различията в програмата за реформи на правителството.

„Както винаги, солидарността върви ръка за ръка с извършването на реформи, които са нужни спешно на Украйна“, гласи становището на Юнкер.

„Искаме да помогнем на украинското правителство да приведе реформаторската си програма в действие и да предизвика реална промяна за страната и нейния народ“, заявява още президентът на ЕК.

Част от реформите касаят данъчната система на Украйна. Правителството пък вече прие бюджета за 2015 г. В него се предвижда, че икономиката на страната ще се свие с 4,3%, а инфлацията ще бъде 13 на сто. В същото време очакваният дефицит ще е за около 4 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:38 | 31.08.22 г.
fallback