IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Връщане на златния стандарт – скритият коз на Русия?

В интерес на Москва е да базира своята икономика на стабилен актив, като жълтия метал, посочва експерт

10:09 | 23.12.14 г. 59
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Връщане на златния стандарт – скритият коз на Русия?

Руското правителство все още може да прибегне до използването на своите златни резерви, за да овладее спада на рублата, прогнозираха пред CNBC валутни експерти.

През миналата седмица слухове посочиха, че Русия е на ръба на продажба на своите златни резерви след рязкото отстъпление на рублата въпреки покачването на лихвените проценти. Въпреки това Джон Бътлър, главен инвестиционен директор в Atom Capital, и Алистър Маклеод, експерт от GoldMoney Foundation, вярват, че президентът Владимир Путин може да прибегне до някаква форма на "златен стандарт", за да се опита да заздрави руската икономика.

"Решението (за златния стандарт – бел. ред.) все още е в ръцете на Русия", посочи Маклеод.

"Няма съмнение, че Русия и Китай, както и други евразийски държави в тяхната сфера на влияние, трупат злато. Индикациите са, че те го виждат като възможност за подмяна на щатския долар за трансграничната търговия", добави експертът.

Дали Русия всъщност ще реши да направите това е друг въпрос, каза Маклеод, като добави очакванията си, че централната банка едва ли ще има смелост да прибегне до такъв ход на този етап. Въпреки това той каза, че ако Путин е "провокиран достатъчно", волята му ще надделее над всички мненията на служители в банката.

"В интерес на Русия е да се отърси от раздуващите се западни валути и да базира своята икономика на стабилен актив, като златото", каза лаконично той.

Страните, които са задлъжнели, но осигуряват значително благосъстояние на своите граждани, ще бъдат най-застрашени от завръщането на златото като основен актив, посочи Маклеод. По думите му по този начин Русия може да изгради своеобразно "оръжие за масово финансово унищожение".

В началото на 1970 г. администрацията на президента Никсън прекъсна връзката между златото и долара на фона на растящата инфлация, повишаването на разходите вследствие на войната във Виетнам, и петролната криза.

Преди това фиксирани количества злато бяха пряко конвертируеми към щатския долар и обратно. Това означаваше, че паричното предлагане теоретично е ограничено от размера на притежаваното злато, а обменните курсове се основаваха на разликата в цената за една тройунция злато между долара и чуждестранна валута.

През последните години Русия агресивно изкупува големи обеми от жълтия метал и формира по-тесни връзки със съседен Китай по отношение на валутния обмен. Към края на ноември страната притежава 38,2 млн. тройунции според последните данни на Руската централна банка (РЦБ).

"Физическите обеми се покачват, но тяхната стойност в долари не се променя много заради цената на златото, която пада", посочи главният икономист на BCS Financial Group Владимир Тихомиров. "Редица централни банки купуват злато, след като цената му спадна", допълни той.

РЦБ се възползва от по-ниските цени на благородния метал, за да повиши златните си резерви, след като използва голяма част от общите запаси с цел ограничаване спада на рублата преди валутната криза да ескалира през месеца. Руската валута преживя тежка седмица, изтривайки над 13 на сто само през миналия вторник – най-значителното еднодневно отстъпление от 1998 г. насам.

"Основен недостатък на страната е, че рублата е силно обвързана с цената на петрола. Едно евентуално обвързване и със златото би я свързало с втора стока", изтъкна Финикс Кален, директор на звеното за нововъзникващите пазари в Societe Generale.

"Един подобен ход би попречил на използването на свободно плаващия валутен курс като механизъм за преодоляване на шокове за икономиката си. Мисля, че е много малко вероятно Русия да върви към една обезпечена със злато валута", каза още тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

48
rate up comment 7 rate down comment 5
Дръзновенн
преди 9 години
Ами ВИЖ МНОГО СИ *** И ПО ДОБРЕ НЕ ПИШИ, ЩОТО АКО НЕ СИ РУСКИ ШПИОНИН НЯМА КАК ДА ГОВОРИШ ТАКА, НАЛИ РАЗБИРАШ , ЧЕ НИТО КРИМ Е БИЛ ВИНАГИ РУСКИ ПО СКОРО Български, имената на крим и кев са измислени от БЪЛГАРИ!!!! ТОВА ДА СИ ГО ЧУВАЛ. А БОЛЕН ЧЕРВЕН МОЗЪК... КАКВО ОБРАЗОВАНИЕ ИМАШ ТИ, СРЕДНО ЛИ?? ИЛИ ОСНОВНО .... ПРОБЛЕМА НА ПУТИН Е ДОЛАРОВИЯ СВЯТ В КОИТО ЖИВЕЕ, АМА ЩЕ Е ДО СКОРО... А ТАКИВА КАТО ТЕБ ТОЛКОВА *** .... СКОРО ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕРОДЯТ ЩОТО С ТОЗИ ЧЕРВЕН ВЪЗГЛЕД ЗА ЖИВОТА СТЕ СУПЕР *** И СМЕШНИ ПРОДАЖНИЦИ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 8 rate down comment 4
kalendar
преди 9 години
ама кой спори за това? Ти какво ме пита, аз какво ти отговорих и ти как го изкоментира??? Ти каза, че военната им машина нищо няма да струва, когато се обезцени долара, аз възразих, че в същност тая машина ще се задейства далеч преди това, ти каза-тогава що не се задейства срещу Русия, аз ти казах-щото ще е твърде скъпо и ти ми каза-гледай ква разруха цари в Ирак. Ми аз не съм казал, че те са армията на спасението. Няма спор тук. Не са стока американците, просто и руснаците не са стока. Американците са малко по-зле, но и двете големи сили са преминали границата. Ама твърдението, че армията им ще отиде на кино заради икономически причини е наивно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 15 rate down comment 8
StefanL
преди 9 години
Я погледни само откъде е минала Америка какво се случва !!! Свежи примери Ирак,Афганистан ,Либия, Египет навсякъде след военното присъствие на тъпите американци и техните европеиски съюзници цари разруха нищета неграмотност и неясна представа накъде вървят тези държави. Давам ти за при мер Афганистан зашото неотдавна бях там държавата е в пълна разруха свички коалиционни сили се изтеглят от там и отново започна това което беше с една дума след 13 години в Афганистан Нато и америка не направиха нищо за което говориха . Същото се случва с Либия Египет Ирак откъде са минали братята американци и техните коалишън форсес насякаде е батак .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 6 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
Дори и да могат да я победят, то на каква цена ще стане това???? Е те за това не засипаха Крим с бомби. Пак казвам-аз парите си на Русия ще сложа, но това не значи, че потенциално по-силната държава не е Щатите. Ако смяташ, че Русия е чак с такова преимущество, защо не зададеш реципрочният въпрос-що Русия не застели с бомби Вашингтон, за да спрат да и се врат в работите. Би трябвало да са доста изнервени, след като вкараха Украйна в орбита на САЩ. Ама не виждам кой знае какво да са направили(извън границите на Украйна). И внимавай с аргументите. Щото ако ми кажеш, че руснаците просто не са такива ще ти припомня Чечня, Афганистан, Централна Европа(не всички държави, но например-Унгария и Източна Германия)...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 18 rate down comment 9
StefanL
преди 9 години
Ами що тая велика машина нереагира когато Русия си върна Крим който винаги е бил Руски> Доста трябва да си безстрашен за да тръгнеш против Русия ! Ако знаеха че са по силни и могат да да я победят досега НАТО щеше 100 пъти да го направи но те знаят че Русия е много сериозен противник срещу когото не само НАТО но и целият свят неможе да се справи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 8 rate down comment 3
StefanL
преди 9 години
Кюравия фишек май си ти ! Скоро вече нма да се разплащаме в долари за газ и нефт а може би ще бъде в злато
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 2 rate down comment 4
kalendar
преди 9 години
това...няма как да стане:) Ако и в евентуална война да слагам парите си на Русия по никакъв начин не се променя факта, че САЩ в момента е държавата с най-голям военен потенциал(в добавка към най-големият военен бюджет-и то ако не се лъжа е по-голям от всички останали взети заедно), а НАТО е най-големият военен съюз. И ти смяташ, че тази военна машина няма да реагира, ако икономиката отиде у ряката?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 4 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
мда прав си за локомотивите и камионите. За храната също си прав(като количество), но за нея няма да се съглася, че е била от чак такова значение. С нищо не ми се промени мнението:) Руснаците щяха да си бият и без Щатите, а самите Щати прецакват умишлено СССР с цел да го изтощят в жива сила. Сиреч-за да умрат повече хора. Да не коментираме, че тия танкове, доставени от заем-наем са били оставени на заден план и са ползвани като поддържащи групи(не във всички битки).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 11 rate down comment 3
StefanL
преди 9 години
Ще се сетят американските *** когато разплащанията за газ и нефт започнат не в тоалетна хартия(долари) който не са обезпечени с злато , а в настоящо злато кюлчета по 500гр . Тогава америка ще се наака долара ще рухне за два дни тогава за 1 лев ще си купуваме 3000 долара
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 6 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
...са едно и също? НО! Дори и такава индустриална сила. Дори и с това качество на разработките(щото са били по-добри от руснаците), не променя факта-хамериканците забавят вторият фронт, те даже се колебаят на коя страна да влязат във войната и заради тия неща носят отговорност за смъртта на милиони. Руснаците са тия, които изнасят войната на раменете си(ОСОБЕНО в жива сила) и ако не е бил *** на чело на СССР можете да сте сигурни, че са щели да загубят тая война. Което за България щеше да е добре, но щеше да е зле за човечеството. Американците, преди десанта в Нормандия се занимават с едни островчета без кой знае какво стратегическо значение в Тихия океан. Щото англичаните имат там колонии, пренебрегвайки факта, че ако Германия падне, Япония няма как да издържи дълго сама. В същност японците се предават на американците пак по същите причини по които и германците-щото ги е страх до посиране от руснаците. Атомната бомба няма никакво значение за хода на войната. Ама никакво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още