IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Руската централна банка няма да използва резерви в подкрепа на рублата

Русия ще се върне към икономически растеж до две години, уверява руският президент

12:36 | 18.12.14 г. 218
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Руският президент Владимир Путин обвини „външни фактори" за продължаващите икономически проблеми на страната си, но се опита същевременно да успокои сънародниците си, че ще преодолее сегашните си затруднения и ще се върне към икономически растеж най-късно до 2017 г.

Същевременно той заяви, че централната банка не трябва да „прахосва“ резерви на пазара, за да защити рублата, и предупреди, че руснаците трябва да са готови за една бъдеща рецесия.

„При най-лошия външноикономически сценарий тази ситуация може да продължи две години", заяви днес по време на годишната си пресконференция в Москва Путин. „Ако положението стане много лошо, ние ще трябва да променим плановете си и да орежем някои неща".

Президентът заяви, че рублата е била засегната от "външни фактори" като спадащите цени на петрола, който е основният източник на приходи за Русия. 

Обръщението на Путин идва след потъването на валутата през тази седмица, което възкреси спомените от финансовата криза, унищожила спестяванията на руснаците през 1998 г. - годината, преди той да дойде на власт. Рублата загуби над 40 на сто от стойността си от юни насам, след като цените на петрола се доближиха до петгодишно дъно, а санкциите във връзка с конфликта в Украйна удариха допълнително руската икономика.

„(След две години) растежът е неизбежен, тъй като икономическата ситуация ще се промени и растежът на глобалната икономика ще се нуждае от допълнителни ресурси“, заяви президентът пред повече от 1000 репортери, които присъстват на годишната пресконференция на руския лидер.

Путин заяви още, че Русия разполага с достатъчни резерви и ресурси, които ще позволят "нормализирането на икономиката". С това изречение завърши встъплението на президента, след което дойде ред на въпросите от страна на медиите.

Руският президент заяви, че е възможно икономиката на страната да се нормализира дори и през първите две тримесечия на 2015 г. По думите му обаче това зависи от „прекалено много непредсказуеми фактори". Руският президент имал пълно доверие на политиката на правителството и на централната банка, а икономиката и населението на Русия ще „трябва да се приспособят към дейност при ниски цени на енергоносителите“.

Президентът заяви, че централната банка и правителството вземат адекватни решения за подкрепа на рублата, добавяйки, че може би има пропуски по време на вземането на решенията и качеството на мерките.

Основният лихвен процент няма да бъде държан на ниво от 17% за дълъг период, но според Путин това е било „нужна мярка за стабилизиране на валутния пазар".

„Русия не е заплашена от бюрократизация на процеса на вземане на решения, а основният проблем е конюнктурата на икономиката. Важно да се създадат благоприятни условия за бизнес, но това е трудно в условията на много малко средства от продажба на петрол“, каза още Путин. По думите му е важно и развитието на високите технологии, тъй като в тях се крият "много и бързи пари".

Изявлението на Путин се случва в края на най-бурната седмица на една трудна за икономиката на Русия година, през която станахме свидетели на срив на фондовите пазари и на валутата. Президентът използва речта, за да се опита да убеди сънародниците си, че е на прав път.

Икономическите проблеми на страната са многобройни – руската валута загуби почти половината от стойността си спрямо щатския долар през тази година, освен това са налице драстични спадове на цената на петрола, а в допълнение страната е измъчвана от висока инфлация и санкции срещу редица фирми и физически лица от страна на западните държави.

Преди седмица и министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев призова в телевизионно интервю сънародниците си да „не се паникьосват“ и да държат спестяванията си в рубли, независимо че руската валута се срина през последните седмици. Медведев призна в годишното си телевизионно изявление, че слабата рубла вреди на Русия, а санкциите са коствали на страната десетки милиарди долари. Руската валута загуби около 40% от стойността си спрямо долара през тази година и достигна нови дъна през последните седмици, което доведе до скок на инфлацията и спад на БВП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

107
rate up comment 5 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
""""""Хората обичат западния начин на живот и ДОЛАРА."""""'Е, сега трябва и да ни изясниш, какво точно представлява западният начин на живот и къде остава еврото, щом доларът е важния за Запада!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
106
rate up comment 0 rate down comment 5
юрист
преди 9 години
"...А и това вече съм го работил като млад .." Ти- изпълнителен директор? Хахахахаха- това е най-голямата смешка за днес:D Пиша го, защото съпругът ми е бил изпълнителен директор и съм запозната с начина , по който обичайно разсъждава един изпълнителен директор. Може много да ти се иска, но не ти достигат твърде много неща, за да заемеш някога в живота си такава позиция:D Като минимум ти липсва образователен ценз + способност за вземане на решения/ да не говорим за вземане на решения в екстремални условия/...За останалите липсващи ти качества няма смисъл да се коментира:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
105
rate up comment 3 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
"""""Докато янките вече с воюват с дрони (не казвам, че е хубаво), за Путин все още каточели животът на руския войник няма значение.""""""""""""Ти май гледаш само холивудски помии!Смени си източниците на информация...................Къде къде е по интересно в действителност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
104
rate up comment 3 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
Хаха...! Жорка, аз съм на финала пич! Тледат ми се вече внуци, ама в Америка раждането на деца от амбициозни работищи жени се оказа сериозно изпитание... хаха! Това лято една седмица ми оставиха на морето шебеците на единия племенник и много добре си прекарахме, та се размечтах и за такава кариера! хехеА и това вече съм го работил като млад - не обичам да вървя по утъпкани пътеки. Искам вече малко да не работя! хехе... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
103
rate up comment 0 rate down comment 5
юрист
преди 9 години
Хахахахахаха- Вие направо го застреляхте:D Има само един проблем- дали това лице наистина има бизнес или управлява куха фирма...Не разсъждава като собственик на търговско предприятие, който има за цел развиване и/или управление на бизнеса си, не разсъждава като изпълнителен директор/ СЕО/; не разсъждава като CIO / CFO , не разсъждава даже като обикновен наемен служител.От това си вадя заключение, че това лице не може да управлява процеси, а камо ли да управлява хора...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
102
rate up comment 2 rate down comment 3
Chick-Chirick
преди 9 години
Та бях стигнал до това, че капитализмът винаги ще е по-добър от социализма. Капиталистът иска да има хора с пари, които да му купуват продуктите. Отделно трябва да се грижи за хората си, за да работят за него, не за конкуренцията. Соц-а иска всички да нямат по-равно, а само някои да са по-равни. И в единия и в другия случай има корумпирани, алчни политици. Само, че при капитализма има и капиталисти описани по-горе, а при соц-а останалите са еднакво бедни. Хората никога не се раждат дори равни, но в различните системи имаш различни шансове да направиш нещо със себе си и то без да вредиш или нараняваш други. Няма как да не го знаеш. Останалото е просто едно съгласие в обществото, къде са му границите на търпимост при пенсия, здравеопазване, образование и т.н. Мисля, че много добре ме разбираш, но съм съгласен, че тезите ти са добри, макар и подвеждащи. Все пак имаш право да вярваш в нещо. Аз понеже не вярвям в нещо, вярвам във всичко :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
101
rate up comment 5 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Кое да е правила Русия същото? Изтезанията ли? Правили са го и го правят всички, а руснаците както в повечето неща, клефат след великите западни сили и се учат от тях - с променлив успех! Хаха!Това се опитвах да кажа на Врабчо - няма никъде по света нито справедливост, нито равенство, нито естествен порядък - всичко се налага със сила! Разликата е какво се налага! И битките и войните са единственият измислин начин да се излъчи по-силния! хехе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
100
rate up comment 1 rate down comment 4
Chick-Chirick
преди 9 години
Мави, сега разбрах и защо се нервиш така. Майк ами преди ме ръчкаше да заминавам, че в БГ живот нямало. Баща ми и той. Сега аууууу далече, внуците и т.н. и се изнервя:) За соц-а съм при теб. ЕС върви натам и тук с много приятели, германци, коментираме на къде да се спасяваме. САЩ е опция. Взимаме семействата и изчезваме. За армията не съм съгласен. За съжаление светът няма да се промени. Винаги ще има хора, които да искат да владеят и управляват. Агенти и армия те пазят. Всяка държава има право на това, не всяка го може. Костов-продажник. Приватизация от САЩ... спорно особено енергетиката, и 2-ри ешалон уж комунисти(комсомолци-псевдо-капиталисти), като цяло необразовани. Приватизират на цени под мин. стойност на актива, губят всичко. Изключвам врътките с "финансовите" инвеститори в по-ново време, визирам псевдо "собствениците" тип Бан***в. Капитализмът винаги ще е по-добър от социализма и следва продължение...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
99
rate up comment 2 rate down comment 3
georgi_shum
преди 9 години
И за национализацията... след като е неизбежна според теб... Защо си мъчиш, като частен собственик? Защо не си прехвърлиш още сега (или преди година) бизнеса на държавата? С условието да останеш като управляващ директор примерно, на заплата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
98
rate up comment 1 rate down comment 6
georgi_shum
преди 9 години
Цял ден ти следя дискусията с интерес. жалко, че имах адски много работа днес и нямах време да се включа. Искам да те поздравя, наистина - ако водиш разговори така - цена няма да имаш, макар и никога да няма шанс на ни се сближат позициите. Но за много неща си противоречиш, и често умело избягваш неудобни въпроси и отговори. За 93 -ако щатите безспорно носят на адска критика за с нелегалните задържания и мъчения.. Русия няма ли ? Не прави ли и не е ли правила преди същото и то в далеч по колосални размери? Американците и 100 години да бягат срещу тях не могат да ги стигнат в това. Ако мога да се изразя пак образно..ако в тази сфера САЩ режат като опитен хирург, руснаците винаги са като подивял слон в стъкларски магазин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още