IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Руската централна банка няма да използва резерви в подкрепа на рублата

Русия ще се върне към икономически растеж до две години, уверява руският президент

12:36 | 18.12.14 г. 218
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Руският президент Владимир Путин обвини „външни фактори" за продължаващите икономически проблеми на страната си, но се опита същевременно да успокои сънародниците си, че ще преодолее сегашните си затруднения и ще се върне към икономически растеж най-късно до 2017 г.

Същевременно той заяви, че централната банка не трябва да „прахосва“ резерви на пазара, за да защити рублата, и предупреди, че руснаците трябва да са готови за една бъдеща рецесия.

„При най-лошия външноикономически сценарий тази ситуация може да продължи две години", заяви днес по време на годишната си пресконференция в Москва Путин. „Ако положението стане много лошо, ние ще трябва да променим плановете си и да орежем някои неща".

Президентът заяви, че рублата е била засегната от "външни фактори" като спадащите цени на петрола, който е основният източник на приходи за Русия. 

Обръщението на Путин идва след потъването на валутата през тази седмица, което възкреси спомените от финансовата криза, унищожила спестяванията на руснаците през 1998 г. - годината, преди той да дойде на власт. Рублата загуби над 40 на сто от стойността си от юни насам, след като цените на петрола се доближиха до петгодишно дъно, а санкциите във връзка с конфликта в Украйна удариха допълнително руската икономика.

„(След две години) растежът е неизбежен, тъй като икономическата ситуация ще се промени и растежът на глобалната икономика ще се нуждае от допълнителни ресурси“, заяви президентът пред повече от 1000 репортери, които присъстват на годишната пресконференция на руския лидер.

Путин заяви още, че Русия разполага с достатъчни резерви и ресурси, които ще позволят "нормализирането на икономиката". С това изречение завърши встъплението на президента, след което дойде ред на въпросите от страна на медиите.

Руският президент заяви, че е възможно икономиката на страната да се нормализира дори и през първите две тримесечия на 2015 г. По думите му обаче това зависи от „прекалено много непредсказуеми фактори". Руският президент имал пълно доверие на политиката на правителството и на централната банка, а икономиката и населението на Русия ще „трябва да се приспособят към дейност при ниски цени на енергоносителите“.

Президентът заяви, че централната банка и правителството вземат адекватни решения за подкрепа на рублата, добавяйки, че може би има пропуски по време на вземането на решенията и качеството на мерките.

Основният лихвен процент няма да бъде държан на ниво от 17% за дълъг период, но според Путин това е било „нужна мярка за стабилизиране на валутния пазар".

„Русия не е заплашена от бюрократизация на процеса на вземане на решения, а основният проблем е конюнктурата на икономиката. Важно да се създадат благоприятни условия за бизнес, но това е трудно в условията на много малко средства от продажба на петрол“, каза още Путин. По думите му е важно и развитието на високите технологии, тъй като в тях се крият "много и бързи пари".

Изявлението на Путин се случва в края на най-бурната седмица на една трудна за икономиката на Русия година, през която станахме свидетели на срив на фондовите пазари и на валутата. Президентът използва речта, за да се опита да убеди сънародниците си, че е на прав път.

Икономическите проблеми на страната са многобройни – руската валута загуби почти половината от стойността си спрямо щатския долар през тази година, освен това са налице драстични спадове на цената на петрола, а в допълнение страната е измъчвана от висока инфлация и санкции срещу редица фирми и физически лица от страна на западните държави.

Преди седмица и министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев призова в телевизионно интервю сънародниците си да „не се паникьосват“ и да държат спестяванията си в рубли, независимо че руската валута се срина през последните седмици. Медведев призна в годишното си телевизионно изявление, че слабата рубла вреди на Русия, а санкциите са коствали на страната десетки милиарди долари. Руската валута загуби около 40% от стойността си спрямо долара през тази година и достигна нови дъна през последните седмици, което доведе до скок на инфлацията и спад на БВП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

117
rate up comment 6 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
""""""""...И точно там и и на Маркс грешката - социализмът ще дойде, когато капитализмът се изчерпи и окончателно се дискредитира! А вероятно - фалира!.." http://***.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/08/2408229_urok_za_tainite_faliti_na_komunizma/ ".""""""""И какво точно те ...... , та се чешиш за социализма , давай да говорим за демокрацията, за днешното производство, за ИКЕА експериментално най-скъпата у нас, за просяците, за памперси за възрастни, каквито нямаше у нас на времето, не защото не е имало кой да произведе, а защото хората живееха в пъти по достойно на старини, и бяха здрави, или ако искаш да говорим за Макдоналд, където е изписано с кирилица сандвич фиш, а не сандвич с риба, или ако искаш да говорим това, как на сто хиляди човека се падаха не повече от 7 аптеки и опашки нямаше, а сега на същите сто хиляди аптеките са не по-малко от сто и има опашки!Какво те *** социализма, след като имаш демокрацията!Или си онова момченце от Капитал info111 ??????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
116
rate up comment 4 rate down comment 2
Сините камъни
преди 9 години
"""""""кой и как ще управлява и разпределя "народните блага", та да има за всички, не ме забравяй. И аз искам да се науча."""""""""""""Мм!Единстеното "народно благо" са хората!Не в идеалистичен план, а в *** елементарен житейски!Ако някой ми докаже, че банките могат да съществуват без хората, моля да отвори отделна тема!Както един доктор днес се изказа, че ваксините били полезни, щото видите ли, станали сме 7 милиарда, и каза, 7 милиарда живи, но се въздържа да каже, и здрави!Та и с банките същата простотия!Жизнено важни за биснеса , но не и за хората!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
115
rate up comment 0 rate down comment 3
юрист
преди 9 години
Това не е цитат от "Дневник", а журналистическо разследване на 1300 тома от дело 4 от 1990г. на българската прокуратура + архиви. Ако за Вас в тях се съдържат "журналистически измислици", значи сте просто твърде млад човек, незапознат с нещата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
114
rate up comment 0 rate down comment 3
юрист
преди 9 години
"..."В тези над 1300 тома се съдържа истината за стопанската история на България в периода от средата на 50-те години до края на 80-те години на ХХ век, когато Живков сам признава, че социализмът е едно недоносче", заключи изследователят.Той отбеляза, че в онези изследвания на историци и особено на бивши служители на Държавна сигурност, където трите фалита са удобно "пропуснати", младите хора няма да намерят отговор на един основен въпрос, който защитниците на комунизма никога не дават: Защо след като уж толкова добре се е управлявала и развивала страната под ръководството на БКП това не е продължило и след 1989 г.?."Причината се крие в това, за което говорихме този час с вас: несъстоятелността на икономическо развитие по съветския модел и командно-планова икономика, довели до краха на цялата комунистическа система", заключи Христо Христов. .."http://***.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/08/2408229_urok_za_tainite_faliti_na_komunizma/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
113
rate up comment 5 rate down comment 3
Сините камъни
преди 9 години
Да цитираш Дневник, си е ГолЯма смешка!Това за фалитите, ...започвам да си мисля, дали Иво Инджев не се е прехвърлил в тоя форум. Щото, като напишеш мнение в негояи сайт, той те блокира на минутата, ако не си съгласен с него. И как не разбраха тия хора, че отдавна няма капитализъм!НямА! Разберете!Няма капитализъм!Още моя даскал по история преди време оно казваше, след капитализма идва върл империализъм и кой кого, един Господ знае!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
112
rate up comment 1 rate down comment 2
Chick-Chirick
преди 9 години
Мави, общи приказки добре, но не е лошо и малко конкретика да дадеш. Кой ще ги управлява тези средства за производство, каквото и да значи това? Политици? Обществени съвети? Докато се чака фалита на капитализма, СССР се разпадна, убиха Садам, Кадафи, руските комсомолци живеят в Лондон и притежават футболни клубове, а Обама пуши кубински пури и разправя как се преебали САЩ, че до сега не ги внасяли "официално" и сега ще "изправя" грешката:) айде лека и като измислиш, кой и как ще управлява и разпределя "народните блага", та да има за всички, не ме забравяй. И аз искам да се науча. Ако може де. Имаше един лаф- това го знаем/можем само аз и група съветски инженери :) лека
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
111
rate up comment 0 rate down comment 3
юрист
преди 9 години
"...През 1987 г. Живков не се решава да разруши "кулата на илюзии" на социализма и продължава да трупа нови дългове, които през 1989 г. вече са външен дълг над 11 млрд. долара и 26 млрд. лева вътрешен дълг, включващ общата задлъжнялост на селското стопанство, електрониката и военнопромишления комплекс. Той обясни, че всички тези факти е научил от архивите и подчерта огромното значение на отварянето на архивите на БКП, на комунистическите тоталитарни служби и проучването на съдебните архиви, свързани с разследванията на престъпленията на комунистическия режим..."Той посочи, че до фактите за трите фалита на управление то БКП е достигнал, след като е проучил най-обемното разследване в историята на българската прокуратура, а именно дело 4 от 1990 г., разследвало причините за икономическата катастрофа на комунизма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
110
rate up comment 0 rate down comment 4
юрист
преди 9 години
"...Третият фалит става факт през 1987 г., когато председателят на БНБ Васил Коларов докладва лично на Живков, че обслужването на задлъжнялостта на НРБ към западните банки надхвърля 100 процента от общите валутни приходи на страната."През всичките години на управление обаче Живков изгражда една кула на илюзиите, че обществото се развива и върви напред, а това не се оказва вярно, тъй като тогавашното управление е представяло статистика (стъкмистика), която се е основавала на неверни данни и е целяла да се крие истината от хората", каза още Христо Христов..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
109
rate up comment 0 rate down comment 5
юрист
преди 9 години
"...И точно там и и на Маркс грешката - социализмът ще дойде, когато капитализмът се изчерпи и окончателно се дискредитира! А вероятно - фалира!.." http://***.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/08/2408229_urok_za_tainite_faliti_na_komunizma/ "...През 1956 г. начело на комунистическата партия е утвърден непопулярният дотогава дори сред партийните среди Тодор Живков, който решава, че един от начините бързо да се хареса на обществото, е да подобри неговото жизнено равнище.Журналистът посочи, че в резултат на погрешни икономически решения за развитието на селското стопанство и бързо изхарчени кредити от СССР политиката, възприета от Живков, се проваля.Това довежда до невъзможност страната да изплаща предоставените от Съветския съюз валутни кредити, който тогава е основен кредитор на България. Съветският ръководител Никита Хрушчов отказва да разсрочи дълговете и Живков се принуждава да продаде на съветската страна изнесения уж на съхранение в Държавната банка в Москва български златен резерв в размер на 24 тона. Нито един цент от продаденото от Москва на международните борси българско злато не се връща в България, тъй като с получените милиони са погасени дълговете на комунистическото управление."Продажбата на златния резерв на СССР Живков извършва в пълна тайна не само от обществото, но и от партийното ръководство", посочи Христов.Той добави, че тогава Живков е разбрал, че не е в състояние на управлява страната без постоянна съветска подкрепа, което го е мотивирало на два пъти през 1963 г. и 1973 г. - да предлага България да стане 16-та съветска република.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
108
rate up comment 5 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Имаш много бедна и изкривена представа за социализма. Казано направо - невярна! Между онзи социализъм, който преживяхме до социализма на Маркс има само една прилика, и тя е в думечката "революция". И точно там и и на Маркс грешката - социализмът ще дойде, когато капитализмът се изчерпи и окончателно се дискредитира! А вероятно - фалира! Ще дойде момент, когато хората сами ще поискат обществена собственост върху средствата за производство. Ще стане по еволюционен път. Естествено, ще има съпротива, но спорадична. Мнозинството ще потърси спасение от излизащите от контрол криза след криза, предизвикани от уж частни структури, лежащи на гърба на държавата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още