fallback

Юридически спънки може да свалят санкциите на ЕС срещу Янукович

Замразяването на авоарите на бившия украински президент, наложено от Брюксел, е било предприето прибързано, посочват запознати пред WSJ

11:10 | 12.12.14 г. 1

Пакетът от санкции, наложен от Европейския съюз (ЕС) над бившия украински президент Виктор Янукович и някои от неговите приближени заради обвинения в корупция, се натъква на юридически спънки, които може да принудят Брюксел да извади от списъка най-малко няколко имена. Това твърдят служители и дипломати от Евросъюза, цитирани от The Wall Street Journal (WSJ). 

Според изданието въпросът за замразяването на финансови активи, наложено от ЕС спрямо 22-ма души, включително Янукович и двамата му синове, може да се отрази на ефективността на санкциите, наложени от Cъюза, които сега са негов ключов външнополитически инструмент. ЕС вече загуби серия от съдебни дела, касаещи ирански и сирийски граждани и компании, които успяха да докажат незаконността на наложените им санкции.

Според дипломати и служители възникват подобни юридически проблеми и за над две трети от 22-мата, които в момента са обект на санкции заради обвинения в злоупотреба с държавни средства. ЕС вероятно ще трябва да снеме замразяването на авоари на трима украинци, включени в санкционния списък през пролетта, защото делата, които се водят срещу тях в Украйна, издишат, твърдят дипломати.

Адвокати на ЕС обаче виждат проблеми и в замразяването на авоарите на други 13 души и смятат, че вероятно са били некоректно информирани от украинските власти за делата срещу тях.

Замразяването беше наложено в хаотичния период в Украйна след бягството на Янукович от страната в края на февруари в резултат на уличните протести. По-късно временният генерален прокурор на Украйна, който движеше тези дела, беше сменен. 

Запознати със случая длъжностни лица признават, че замразяването на авоари, наложено от ЕС, е било предприето прибързано по време на силен политически натиск върху ЕС да отговори на събитията в Украйна. Те твърдят, че Брюксел се е опитал да провери данните, предоставени от Киев, но се оказало невъзможно да бъде проверена цялата информация, подадена на разследващите.

WSJ отбелязва, че санкциите, наложени на Русия и на проруски сепаратисти, замесени в конфликта в Източна Украйна, не са под въпрос.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:49 | 14.09.22 г.
fallback