fallback

Яценюк съобщи за инцидент в атомна централа в Украйна

Енергийният министър на страната заяви, че инцидентът не представлява заплаха и няма проблеми с реакторите

13:54 | 03.12.14 г. 3

Украинският премиер Арсений Яценюк съобщи в сряда, че е имало инцидент в атомната електроцентрала „Запорожие“ в Югоизточна Украйна, предаде Ройтерс. Яценюк призова енергийния министър да свика пресконференция по темата.

„Знам, че е имало инцидент в АЕЦ „Запорожие“, заяви Яценюк, като призова новия енергиен министър Володимир Демчишин да внесе яснота кога може да бъде разрешен проблемът и какви стъпки ще бъдат предприети, за да се възстанови нормалното електрозахранване в Украйна.

По информация от новинарската агенция Interfax Ukraine проблемът е настъпил в блок номер 3 – 1000-мегаватов реактор. Липсата на мощност в резултат на това е влошила енергийната криза в страната. Interfax допълва, че блокът се очаква да се върне в експлоатация на 5 декември.

Малко по-късно Володимир Демчишин обяви, че инцидентът не представлява заплаха и централата ще се завърне към нормална експлоатация на 5 декември.

„Няма заплаха... няма проблеми с реакторите“, посочи Демчишин по време на брифинг.

Той обясни, че инцидентът, който е станал в петък в един от шестте блока в „Запорожие“, най-голямата атомна централа в Европа, е бил причинен от късо съединение в системата за електроподаване и "по никакъв начин" не е свързан с производството на енергия.

Нивата на радиация около централата са непроменени, се посочва на сайта на централата.

По данни на Международната агенция за атомна енергия Украйна разчита на атомни централи за производството на 44% от електроенергията си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:13 | 10.09.22 г.
fallback