fallback

Огнян Минчев: Кризата в Украйна ще продължи поне десетилетие

Вината за конфликта се корени в имперската политика на Русия, както и в абдикацията на Европа от източната част на континента, смята политологът

16:30 | 03.12.14 г. 13
Автор - снимка
Редактор

Кризата в Украйна не е краткосрочна, а ще продължи поне едно десетилетие, смята политологът доц. д-р Огнян Минчев от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. По думите му Русия се опитва да създаде напрежение, което после да бъде замразено и по този начин да запази влиянието си в региона.

„Кризата в Украйна не е краткосрочна, тя ще продължи поне едно десетилетие“, заяви политологът по време на дискусия "Украйна - между Русия и ЕС. Българският опит", организирана по повод година от началото на събитията в Украйна от фондация "Конрад Аденауер" и Младежки Консервативен Клуб. В дискусията взеха участие представители на българското правителство, дипломати и експерти. „Старият метод [на Русия] за решаване на подобни конфликти вече не работи“ и това ще забави намирането на балансирано положение, смята още Минчев.

Според него Русия се опитва да дестабилизира Украйна, да създаде напрежение, което после да бъде замразено и по този начин да запази влиянието си в региона. Минчев припомни и други руски намеси – в Нагорни Карабах, Осетия, Приднестровието. Сценарият според него е първо да се измисли повод за етническо или политическо разделение, после да се ескалира напрежението, а накрая създаденият конфликт да бъде замразен. В случая с Украйна обаче според него това не е възможно, защото страната е прекалено голяма и като територия, и като население. Това ще усложни намирането на решение, ако въобще успее да се стигне до такова в близко бъдеще, смята специалистът.

Според Минчев най-вероятният сценарий за Украйна е югославският, като „в страната ще протече процес на фрагментация и балканизация“.

„Започналият с падането на Бастилията процес на изграждане на национални държави първо понесе цяла Европа, а от 50-те години на миналия век и целия свят. Русия и нейната империя бяха подминати от този процес" до разпада на Съветския съюз, смята политологът. При Русия по думите му този процес е замръзнал и изграждането на национално самосъзнание в нации като Беларус и Киргизстан е започнало едва преди 20 години. Сходна според него е и ситуацията в Украйна, която още няма укрепнало национално мислене. Тези страни са бедни, изостанали и силно олигархизирани.

„Русия се опита, но не успя да избере удобна за нея, перспективна и най-вече жизнеспособна форма на държавност“, продължи Минчев. „Наблюдаваме процес на отказ от сътрудничество със Запада и преход към черносотничество на хора като Дугин (б.ред. Александър Дугин е създател на идеологията за Евразийския съюз и съветник на бившия председател на руската Дума Сергей Наришкин). Тази идеология е насочена срещу модерността и се бори с нея. Това е опит за създаване на друга цивилизация“.

Русия е в изключително дълбока криза на духа, след като се обръща към такава легитимация, смята Минчев. Поради тази причини интензификацията на кризата е единственият модус на съществуване на Русия в този момент, смята политологът.

„Дори в България имаме такива хора, които смесват лявото, по принцип обърнато към бъдещето, с понятия от миналото. Тези „русофреници“ смесват леви и архиградни формули“, заяви Минчев.

В Западна Европа също има доста илюзии за събитията в Украйна. Според Минчев много хора смятат, че украинците са започнали своя Майдан с желание да бъдат приети в Европейския съюз и НАТО едва ли не веднага. „Безспорно на площада е имало такива хора, но основната част се бореха за нещо друго“, смята той. Развяваното от тях знаме на ЕС  символизира за самите тях не толкова съюза, колкото неговите ценности – свобода и право на национално самоопределение, пояснява политологът. Тези ценности са дотолкова възприети за даденост от европейците, че те вече сякаш са ги забравили, улисани в настоящия си етап на развитие, но за младата държава Украйна това знаме символизира стремежа ѝ към собствена нация. „За съжаление, това няма как да стане без кръв“, допълни политологът.

Според него Русия също няма какво да направи и е притисната от обстоятелствата. Минчев подчерта културните разлики с помощта на метафора. Той описа опитите на левите в Европа да се обърнат към Русия с измисленото сравнение за "красив парк, в който няма хищници, всички са добри, вегетарианци и живеят заедно“. Путин възприема с недоверие подобни думи, тъй като той е в „една страшна гора, в която бродят големи хищници и няма как да свали пушката от рамото си“, каза Минчев.

Според него, за да се постигне истинско разбирателство, към Русия и бившите съветски републики трябва да се приложат същите критерии, които самите европейци прилагат към себе си. Политологът смята, че голямата грешка на Европа е абдикирането от политиките на сътрудничество, дори и от Източното партньорство. По думите му без ясната идея, че постсъветското пространство е част от Европа, и без съответстваща на това политика няма как да се достигне до трайно разбирателство на континента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:10 | 13.09.22 г.
fallback