fallback

Украйна отново се опасява от руска инвазия

Тази сутрин са започнали интензивни сражения в Донецк, а украинският посланик в ООН се опасява от "мащабна инвазия"

11:51 | 12.11.14 г. 4
Автор - снимка
Създател

Продължаващият конфликт между Украйна и сепаратистите в източната част на страната не затихва. Украинският посланик в ООН Юрий Сергеев заяви в Twitter, че Киев се опасява от "мащабна инвазия". Междувременно по време на заседанието на Съвета за сигурност към ООН кризата в Украйна намери отпечатък в резолюция за Босна: Русия се въздържа от гласуване, предава WSJ.

„Считам, че ООН трябва да бъде възможно най-бързо информиран за това, че Русия планира мащабна инвазия в Украйна“, написа Сергеев в Twitter. Последните факти не оставяли съмнение за това. Повече подробности обаче посланикът на Украйна не дава.

Междувременно тази сутрин са започнали интензивни сражения в източния украински град Донецк, съобщава РИА Новости. Според местните власти след една относително спокойна нощ тази сутрин в града се чуват взривове и артилерийски залпове. Кметството на Донецк твърди, че почти навсякъде в града има сражения. 

Конфликтът беляза и заседанието на Съвета за сигурност на ООН. Във вторник той удължи военната мисия на ЕС Eufor в Босна и Херцеговина с една година - но без гласа на Русия. Съответната резолюция бе приета с гласовете на 14 членове на комисията, а Москва се въздържа.

Руският посланик в ООН Виталий Чуркин заяви, че международното присъствие в Босна със сигурност може "да се разглежда като инструмент за ускоряване на интеграцията на страната в ЕС и НАТО". Да се натиска Босна в тази насока обаче е „просто неприемливо". По думите му има достатъчно "лоши примери", при които с „външен натиск" на дадена страна се налага европейско бъдеще, каза Чуркин, намеквайки за Украйна. Представителите на САЩ, Франция и Великобритания в ООН осъдиха отношението на Русия.

По-рано Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) изрази опасенията си, че битката може драматично да се разшири. И два месеца след подписването на споразумението от Минск насилието в региона не е намаляло, казва говорител на ОССЕ в Киев.

От своя страна германският канцлер Ангела Меркел обяви, че на срещата на Г-20 в края на седмицата ще бъде обсъдена украинската криза.

Въпреки нарастващото напрежение в Източна Украйна ЕС за момента не желае да налага нови санкции за упражняване на натиск върху проруските сепаратисти в областите на въоръжени действия.

„Въпреки това е възможно да бъде разширен списъкът с лица, на които се забранява влизането в страната и се замразяват банковите им сметки”, каза във вторник Меркел в Берлин. „Това е причината в момента да не се планират по-разширени икономически санкции”, подчертава тя. Целта е да се наложат и запазят приетите през септември, но често нарушавани мерки за опазване на мира между украинската армия и сепаратистите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:05 | 11.09.22 г.
fallback