fallback

Русия счита, че рублата вече е достигнала дъното

Валутата ще се възстанови в близко бъдеще, твърди икономическият министър на страната

15:55 | 09.11.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

След спада на рублата през последните месеци Москва счита, че дъното е достигнато. „Рублата в момента се търгува на по-ниска цена от нейната реална стойност и ще се възстанови в близко бъдеще“, заяви руският министър на икономиката Алексей Улюкаев през уикенда. 

Новата вербална интервенция на Москва се случва след ускорения спад на валутата от последните няколко дни. В продължение на повече от месец руската валута отбелязваше нови рекордни дъна почти ежедневно. От началото на годината рублата загуби спрямо долара една трета от стойността си, спрямо еврото загубата е в подобен мащаб, пише Wall Street Journal.

Предвид нарастващия страх от валутна криза представители на Министерството на финансите и Централната банка на страната през последните дни често излизаха с декларации. „Рублата не е оценена честно и скоро отново ще поскъпне“, твърдят от централната банка, както и редица политици.

"Мисля, че рублата е всъщност подценена", заяви Улюкаев пред руски агенции. В близко бъдеще валутата е вероятно ще се развива в обратна посока, тоест стойността ѝ ще расте, очаква министърът.

„Ситуацията е сериозна и има паника, особено сред домакинствата. Считам, че и централната банка е изненадана и за момента е изпуснала контрола над събитията“, каза Дмитрий Стадник, главен валутен търговец в „Росбанк“, дъщерна компания на Societe Generale. „На практика в момента няма пазар, а ликвидността липсва“, коментира той. 

В петък след новите рекордни дъна рублата възстанови леко стойността си. Търговци обясняват това с факта, че на пазара се отчитат печалби, както и с очакването, че централната банка ще се намеси значително, за да се стабилизира пазарът. В имейл до Wall Street Journal централната банка заяви, че рублата е подценена и че тя разполага с достатъчно инструменти за влияние върху валутния курс. Същевременно банката била готова да се намеси по всяко време.

По-рано тази седмица руските централни банкери заявиха, че ще ограничат ежедневните си интервенции до 350 млн. долара, или далеч по-малко от нивата, наблюдавани през последните седмици, когато дневните интервенции на моменти превишаваха 2 млрд. долара.

В своето съобщение Руската централна банка посочи още, че се насочва към "значително увеличаване на гъвкавостта" на валутния курс, като за целта "ще стимулира постигането на баланс между търсенето и предлагането на валутния пазар". Що се касае до ограничаването на интервенциите банката каза, че новият подход "ще предотврати образуването на условия за спекулативни стратегии срещу рублата". 

Иначе през октомври обемът на интервенциите на валутния пазар надмина предишния тазгодишен рекорд. През март регулаторът също навлезе агресивно на пазара с мащабни интервенции на фона на рязкото увеличаване на нестабилността на рублата чрез продажба на 22 млрд. долара и 2,3 млрд. евро. Според тогавашно изявление на руските власти равнището е надхвърлило два пъти продажбите на валута по време на кризата през 2008 г.

Страната страда от санкциите на Запада заради политиката й спрямо Украйна, а еврозоната е най-важният търговски партньор на богатата на суровини държава. Като силно зависеща от износа на петрол страна, Русия страда и от спада на цените на „черното злато“. Към това следва да се добави бягството на капитали предвид високата инфлация и обезценяването на руската валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:29 | 07.09.22 г.
fallback