fallback

Русия ще конфискува чуждестранни активи като компенсация за санкциите

Законопроектът бе приет на първо четене в Държавната дума

15:52 | 09.10.14 г. 11

Русия продължава активните си действия в играта на санкции със Запада. Властите в Москва са близо до приемането на закон, който ще им позволи да се възползват от чуждестранната собственост в страната като компенсация за подобни действия, извършени в чужбина срещу руски граждани.

Законопроектът е приет на първо четене в долната камара на руския парламент – Държавната дума, в сряда, съобщи wbponline.com Предложеният законопроект е наречен неофициално "Законът Ротенберг" по името на приближения на руския президент Владимир Путин Аркадий Ротенберг, чиято собственост бе конфискувана в Италия през септември.

Въпреки това някои руски министри, включително икономическият Алексей Улюкаев, предупреждават, че законът може да доведе до допълнително изтичане на капитали от страната.

"По принцип ние не ограничаваме отлива на капитали от страната в различни форми, това не е целта на нашата икономическа политика. От моя гледна точка законът би бил контрапродуктивен", отбелязва по време на дебатите в Държавната дума Улюкаев, цитиран от Ройтерс.

В същото време рублата продължава да поевтинява спрямо американския долар и Руската централна банка полага всевъзможни усилия, за да се опита да смекчи пропадането ѝ.

"Рязкото спадане на цената на рублата през последния месец ще засегне различни части на икономиката по различни начини. Правителството вероятно ще бъде един от най-големите победители. От друга страна, потребителите, както и корпорациите с големи външни дългове вероятно ще изгубят", посочват анализаторите от Capital Economics.

Освен това обновената глобална икономическа перспектива от Международния валутен фонд (МВФ) понижи икономическия растеж на Русия за тази и следващата година.

"Най-лошата комбинация, която можем да имаме, е по-слаба рубла и значително влошаване на растежа, което е точно това, което се случва в момента", казва Ларс Кристенсен, главен анализатор на нововъзникващите пазари в Danske Bank.

Други анализатори не очакват Русия отново да изпадне в тежка рецесия като през 1998 г., но предполагат, че икономическата цена на сегашната криза в крайна сметка може да принуди президента Владимир Путин да засили руската агресия в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:19 | 11.09.22 г.
fallback