fallback

Новото правителство на Полша слага край на силната позиция за конфликта в Украйна

Външният министър Гжегож Схетина и премиерът Ева Копач не успяха да спечелят силно доверие

10:08 | 23.09.14 г. 2
Автор - снимка
Редактор

Предишното правителство на Полша предоставяше силна подкрепа на Украйна, подкрепяше прозападните реформи, подготвяни от Киев, и призоваваше за санкции срещу Русия, за да се накаже агресията на Москва срещу Украйна, пише в свой анализ AP.

Новото правителство на Полша обаче положи клетва вчера, а с това изчезнаха и двамата основни поддръжници на прозападната власт в Киев в страната – бившият премиер Доналд Туск оглави Съвета на Европейския съюз (ЕС), а външният министър Радослав Шикорски вероятно ще оглави долната камара на парламента, след като досегашният председател – Ева Копач, стана министър-председател.

Копач и наследникът на Шикорски – Гжегож Схетина, имат малко време да изградят толкова силни позиции. Те ще останат на постовете си само година, до провеждането на нови избори в страната, отбелязва информационната агенция.

Новият външен министър освен това се обяви за нормализиране на отношенията с Русия и Украйна. През миналата седмица пък премиерът Ева Копач категорично заяви, че страната няма да се въвлича във въоръжен конфликт и няма да доставя оръжия за Киев.

Лидерството на Полша в сферата на външната политика отслабва в ключов за страната момент, допълва информационната агенция. „Дипломатите се опасяват, че под ръководството на Шетина гласът на Полша ще се чува все по-малко“, коментира Войчех Шацки, анализатор от Polityka Insight – базиран във Варшава център за политически анализи.

„Това е неизбежно, тъй като Шикорски беше външен министър в продължение на седем години. Той познава всички в Европа и има контакти и по света. Схетина не познава никого и има само година“, допълва анализаторът.

Ева Копач също не спечели кой знае колко доверие с един от първите си коментари по отношение на външната политика. В петък, след като заяви, че страната ѝ няма да изпраща оръжия на Украйна, Копач допълни, че ще действа като „разумна полякиня“ и ще се фокусира върху „дома и огнището“. Коментарът ѝ беше посрещнат с всеобщ присмех.

„Аз знам, че съм жена. Представям си какво бих направила, ако внезапно някой на улицата размаха оръжие. Първата ми мисъл би била, че зад мен е домът ми и децата ми. Така че бих се втурнала у дома, бих затворила вратите и бих се погрижила за децата си“, посочи Копач.

Критиците на Копач коментират, че отговорът ѝ издава слабост и липса на ясна политическа визия по темата за взаимоотношенията между Русия и Украйна. Някои анализатори определиха коментара на Копач като „пълна безсмислица“.

Марцин Заборовски, директор на Полския институт за международни отношения, обаче посочва, че коментарът на новия премиер не показва непременно слабост по отношение на позициите на Варшава за Русия и трябва да се тълкува в контекста на отстъпките, които Киев направи на Москва. Миналата седмица Украйна предостави известна автономия на източните региони и отложи пълното прилагане на споразумението за асоцииране с ЕС.

Има доста въпросителни и около Гжегож Схетина, който има много малко опит с външната политика, освен председателството на парламентарната комисия по външните въпроси. Дори и майка му, цитирана от Gazeta Wyborcza, коментира, че Шикорски е бил по-добрият избор за поста.

Самият Схетина също признава, че постът му го поставя в предизвикателна ситуация, „особено като се имат предвид трудностите с международната ситуация и по източната ни граница“.

Проблеми с позицията на новото полско правителство по отношение на конфликта в Украйна издават и коментарите на новия военен министър Томаш Сиемоняк, който е и зам. министър-председател. Той посочи вчера, че Варшава би продавала оръжия на Украйна, както и че украинците в момента проучват какво Полша може да им предложи в този аспект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:27 | 13.09.22 г.
fallback