fallback

Русия и Турция обсъждат създаването на зона за свободна търговия

Двете страни вероятно ще договорят секторно споразумение в съответствие със задълженията си към Митническия съюз и Европейската общност

10:29 | 17.09.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Русия и Турция може да постигнат споразумение за двустранни търговски преференции по отношение на определени сектори на икономиката. Новината съобщи министърът на икономическото развитие на Русия Алексей Улюкаев, цитиран от ИТАР-ТАСС, след разговори с турския си колега Нихат Зейбекчъ.

Улюкаев отбеляза, че Русия е член на Митническия съюз заедно с Казахстан и Беларус, а Турция – член на митническия съюз с Европейската общност, но това е друго споразумение и е предмет на създаването на зони за свободна търговия при трети страни".

"Ние говорихме, че това може да бъде едновременно и всеобхватно споразумение за зона за свободна търговия, както и за отделно секторно преференциално третиране, като например при селскостопански продукти", каза руският министър.

Министърът на икономическото развитие на Русия отбеляза, че Турция няма специални договорки с Европейския съюз що се касае до селското стопанство. "Това означава, че те имат право да влизат в споразумение с всяка страна по своя собствено усмотрение в областта на селското стопанство", обясни той.

Въпреки това ако Турция иска да сключи всеобхватно споразумение по целия периметър на стоките, Анкара трябва да координира позицията си с Европейската общност. Русия от своя страна също ще трябва да се съобрази с процедурите в рамките на Митническия съюз.

"Предвиждам най-вероятно секторно споразумение... което ще доведе до най-малко количество проблеми", заяви руският министър.

За да се справят с този проблем, властите в Москва и Анкара ще трябва да изработят правна техника, която ще договорят на следващото си заседание в началото на октомври в руската столица. "Ние ще разработим пътна карта на движение по пътя на либерализацията на търговията", заключи Алексей Улюкаев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:19 | 05.09.22 г.
fallback