fallback

Брийдлав: Русия следва сценария за "хибридна война" и в Молдова

Съюзниците в Алианса трябва да решат какви да бъдат отговорностите им в ситуация като в Украйна

13:42 | 16.09.14 г.

Русия изглежда следва същия сценарий за „хибридна война“, който беше приложен преди анексирането на Крим и интервенцията в Източна Украйна, и в Молдова, коментира върховният главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав, цитиран от АП.

По думите на Брийдлав "малки зелени човечета" - войници в униформа с неясен национален произход, са помогнали на бунтовниците да оформят военната ситуация в Украйна. В същото време Русия е подготвила военните си сили в близост до границата с Украйна под прикритието на извършване на учения.

„Що се отнася до малките зелени човечета, сега вече ясно виждаме сценария, който се разигра в Крим, както и действието, което се разигра в Източна Украйна. Започваме да виждаме части от този сценарий и в Молдова и Приднестровието“, посочва Брийдлав в дискусия в Атлантическия съвет.

Руските войски по-рано тази година организираха военни учения в отцепилата се област Приднестровие в Молдова, която граничи с Украйна на югозапад, припомня информационната агенция. Президентът на Молдова предупреди Москва да се въздържа от евентуално анексиране на региона по сценария с анексията на Крим.

Същевременно руският заместник министър-председател Дмитрий Рогозин миналата година предупреди Молдова, че в стремежа си за по-тесни връзки с Европа може да загуби контрол над Приднестровието и това да доведе до по-скъпи енергийни връзки с Русия, основен доставчик на газ за страната.

Брийдлав коментира още, че НАТО има общо разбиране за това как Русия използва своите хибридни военни тактики. Според него е важно да се открие как да се помогне на държавите от Източна Европа да устоят на първоначалните атаки.

НАТО обаче не може да се намесва във вътрешните конфликти на държава-членка, подчертава Брийдлав. Алиансът може да действа само ако е налице разграничим външен агресор.

Брийдлав посочва, че съюзниците в Алианса трябва да решат какви да бъдат отговорностите им в ситуация като в Украйна – страна, изпаднала в конфликт, но непринадлежаща към организацията. „В момента НАТО няма политика за реакция в страни извън съюза и извън Руската федерация“, коментира той.

След като съюзниците решат тези въпроси, те могат да започнат да говорят и за евентуална помощ за такива страни, формите на подпомагане и дали помощта ще идва от отделните страни, от коалиция или от съюза като цяло.

Брийдлав подчертава обаче, че Русия все пак „трябва да бъде част от решението“. „Не мисля, че някога може да постигнем единна, свободна и мирна Европа без Русия като партньор“, отбелязва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:26 | 12.09.22 г.
fallback