fallback

Украйна на крачка от налагането на санкции срещу Русия

Порошенко е подписал специалния законопроект, с който се дава възможност за въвеждането на ограничителни мерки

11:38 | 10.09.14 г. 12

Президентът на Украйна Петро Порошенко е подписал законопроекта за предприемането на антируски действия, така че той да може да влезе в сила, съобщава ИТАР-ТАСС.

Документът, идеята за който е на премиера Арсений Яценюк, беше приет на второ четене от украинския Парламент на 14 август. Той дава рамката, в която биха могли да се налагат санкции срещу Русия в бъдеще.

Предвижда се да се даде възможност на Съвета за сигурност и отбрана на Украйна да замразява активи, да блокира търговията изцяло или частично, да спре транзита на ресурси, както и транзитните превози, включително и въздушните, да предотвратява изтеглянето на капитали и да отменя лицензи.

Законът предвижда забрана или ограничаване на влизането на кораби в териториални води или пристанищата на Украйна и самолети във въздушното пространство на страната, прекратяване на търговски споразумения, съвместни проекти и индустриални програми в сферата на сигурността и отбраната, културния обмен, научното сътрудничество, образованието и спорта.

Предвижда се и възможност за отмяна на визи, анулиране на официални посещения, срещи, преговори за сключване на договори или споразумения.

След приемането на закона Яценюк предлага да се наложат санкции на 174 граждани на Русия и други страни, както и на 65 руски компании. Предложенията ще бъдат разгледани от Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна.

Предложения за въвеждане на санкции могат да отправят Върховната Рада, президентът, правителството, Централната банка и службите за сигурност. Санкциите ще влизат в сила след президентски указ.

Междувременно председателят на руската Държавна Дума Сергей Наришкин предупреди, че ако новите мерки на Европейския съюз (ЕС) срещу Русия влязат в сила, Москва ще предприеме ответни действия.

Той отбелязва, че в контекста на крехкото примирие в Украйна “в Брюксел не обсъждат нищо по-добро, освен обявяването на следващите антируски санкции”. “Какъв вид реакция очакват техните автори? Да няма отговор на Русия? Този отговор трябва да последва и ние сме предупредили нашите партньори за това”, коментира той.

Наришкин допълва, че новите ограничения на ЕС спрямо Русия вероятно имат още една цел – да дадат успокоителен сигнал до властите в Киев. “Ако това е вярно, ЕС ще трябва да поеме справедлив дял от отговорността за провала на примирието и всички последици от това”, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:41 | 13.09.22 г.
fallback