fallback

Wirtschaftsblatt: "Южен поток" поставя Сърбия между чука и наковалнята

Страната иска да стане част от ЕС, но в същото време е и напълно зависима от доставките на руски природен газ

11:03 | 10.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

България замрази строителството на „Южен поток”, а Сърбия все още не може да определи на чия страна е, пише руското издание на RT, позовавайки се на анализ за реализацията на проекта, изготвен от австрийския Wirtscahftsblatt.

Сърбия иска да стане част от ЕС, но в същото време е и напълно зависима от доставките на руски природен газ, отбелязват изданията. Белград е притиснат и да обмисли санкции за Москва – важен исторически съюзник на Сърбия, се казва още в анализа на австрийското издание.

Обострянето на конфликта между Русия и Украйна ще направи много сложна задачата за сръбските политици да запазят неутралитет, а по думите на министъра на външните работи на Сърбия Ивица Дачич страната изцяло зависи от руския газ и ще плати много по-висока цена за суровината от Австрия или други европейски държави.

Изданието напомня, че Европейската комисия спря работата по „Южен поток”, тъй като той не изпълнява европейските енергийни директиви. В България възникнаха и проблеми, свързани с непрозрачната процедура за избор на строител, която сега трябва да бъде повторена, пише още Wirtschafsblatt.

България обаче може да се възползва от ситуацията и да договори възможността да транспортира собствен газ по новия газопровод, допълва изданието.

"Южен поток" е важен проект за страните от Югоизточна Европа, защото той дава нов път на руския газ до Европа, заобикаляйки Украйна. На този етап Западна Европа може и да се откаже от „Южен поток”, защото получава газ и през „Северен поток”, е посочено още в анализа на австрийското издание. 

Припомняме, че реализацията на "Южен поток" беше замразена от Европейската комисия, тъй като проектът не отговаря на изискванията на Третия либерализационен пакет за енергетиката в частта за допускане на трети страни, които да могат да доставят газ чрез газопровода.

"Южен поток" нарушава правилата и по отношение на собствеността на мрежата, защото европейските правила не допускат доставчикът едновременно да притежава и мрежата, по която се правят доставките, какъвто е случаят с газопровода, в който мажоритарен дял има "Газпром". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:19 | 11.09.22 г.
fallback