IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС одобри нови санкции срещу Русия*

Мерките вероятно ще влязат от 9 септември, като касаят достъпа до капиталовия пазар, отбранителния сектор, стоките с двойна употреба и чувствителните технологии

09:57 | 06.09.14 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕС одобри нови санкции срещу Русия*

Посланиците на 28-те страни членки на Европейския съюз одобриха снощи в Брюксел нови икономически санкции срещу Русия заради посегателство срещу суверенитета на Украйна въпреки споразумението за прекратяване на огъня между украинските сили и проруските бунтовници, предаде Франс прес.

Този нов пакет от рестриктивни мерки беше одобрен на ниво Комитет на постоянните представители на страните членки в ЕС, съобщиха в писмо до държавните и правителствени глави председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу и председателят на Съвета Херман ван Ромпой.

Пакетът включва засилени мерки, отнасящи се до достъпа до пазарите на капитали, отбранителния сектор, стоките с двойно предназначение и чувствителните технологии. Освен това са прибавени нови имена към списъка с лица, подложени на санкции - замразяване на авоари и визова забрана. Този списък включва новата власт в Донбас, правителството на Крим, както и руски олигарси и висши чиновници.

Според двамата лидери новият пакет ще увеличи ефикасността на вече приетите мерки и ще подкрепи принципа, че санкциите на ЕС имат за цел да стимулират промяна в подхода на Русия в Украйна. 

Текстът на принципното споразумение, постигнато след шестчасово заседание, ще бъде финализирано през уикенда и в понеделник ще бъде стартирана писмена процедура за одобрение от страните членки.

След формалното одобрение в понеделник, пакетът от мерки ще бъде публикуван в "Официалния вестник" на ЕС, позволявайки влизането му в сила - вероятно във вторник, 9 септември, заяви дипломатически източник, цитиран от ОФП.

Това е доказателство, че правителствата от ЕС са готови да направят каквото трябва, за да покажат на Русия последиците от нейните действия, заяви европейски дипломат пред Франс прес.

ИТАР-ТАСС съобщи по-рано, цитирайки собствен източник в Брюксел, че ЕС може да внесе в черния списък още 20 физически лица. Не се налага да се свиква нова министерска среща за въвеждането на новите мерки, достатъчно ще бъде решението да утвърдят посланиците в Брюксел чрез писмена процедура на основание получените от националните столици инструкции.

Разширените санкции може да включат "Газпромбанк" и "Газпром Нефт", съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на дипломатически източник в Брюксел.

Отговорът на Москва

С новите си санкции срещу Русия ръководството на Европейския съюз изпраща сигнал за поддръжка на "партията на войната" в Киев и Русия със сигурност ще реагира, в случай че бъдат наложени такива санкции, заяви днес руското външно министерство, предаде ИТАР-ТАСС.

Съобщението на ЕС за предстоящо разширяване на антируските санкции свидетелства за това, че неговото ръководство фактически изпраща след подписването на примирието в Минск сигнал за пряка подкрепа за "партията на войната" в Киев, констатира външнополитическо ведомство в Москва.

"Вместо трескаво да търси начин как по-болезнено да удари икономиките на своите страни и на Русия, по-добре е евросъюзът да се заеме с икономическото възраждане на Донбас и възстановяването на жизнеността на региона", пише в изявлението.

В него се подчертава: "Що се отнася до новия списък със санкции от страна на ЕС, то в случай че те бъдат приети,
безусловно ще последва реакция от наша страна".

* Актуализирано в 12:20 с реакцията на Москва.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 22 rate down comment 10
dr.5rov
преди 9 години
Спко бе момчета. Що се пените толкова. Има си световен лидер. Самия Барак Хюсеин Обама го обяви наскоро.Щом си има лидер, той трябва да се слушка. Който не слуша - отначало шамари, а после юмруци. Така де, да си знае мястото. Ами какви са тия непокорни руснаци. Вместо да застанат в редиците на покорните народи, те взели да си защитават националните интереси. Как може така!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 14
bgMan
преди 9 години
.....каза надничаря на Позитано 20 с ника Internet
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 22 rate down comment 8
Internet
преди 9 години
до неграмотника даниПИШЕ СЕ ПИКЛЬО, а не ПИКЛЙОтретокласнико
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 23 rate down comment 10
Internet
преди 9 години
абе, надничарино, що псуваш, дай по-добри доводи като човека, а не просташки лозунги на ниво 3-ти клас и членство в младежкото ГЕРБ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 26
Danny666
преди 9 години
Хей пиклйо ( щото ти личи по писането на колко си годинки ).Ако не беха Щатите ИЗПЕДЕРАСТЕНА Европа да е под Руски ботуш вече. А ти мили щеше да чакаш по 15 години за ЛАДА ха ха ха..... и да познаваш ПРОДАВАЧКА в магазина щеше да е най-яката ти далавера. Стюардеса ( разбирай СЕРВИТЙОРКА в самолет ) щеше да е мечтата на сестра ти ха ха ха .. Апропо ИМАШ ЛИ СТОТИНКИ ЗА ***, защото при червените другари се ПЛАЩАШЕ да пилаеш ха ха ха.....ЕГАТИ И ЧЕРВЕНИТЕ СМРЪДЛЙОВЦИ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 28
Danny666
преди 9 години
Кумунистическо ***, как по-точно ще НИ се отрази бе мили ???Стига с ЧЕРВЕНАТА ти пропаганда.НАЛИ ЦЕНИТЕ НА ПЛОДОВЕТЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ щеха да падат и сума ти производители да фалират ? ха ха ха.....И изобщо що не се преселиш в любимата ти Русич беш *** ЧЕРВЕН ?!? Ами седиш тука в загнилата Евора.Европа и запада имат Мноооохоооо проблеми, но отпор на червената зараза трябва да се даде.Интересно ще ми е ЧЕРВЕН ГЪЗОЛИЗЕЦ като тебе как ще реагират ако ФЕСОВЕТЕ откъснат РОДОПИТЕ ? Отвратителни червени ***, аман НЕ ИЗПУКАХТЕ ЛИ ВЕЧЕ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 11
mick
преди 9 години
Алчността и глупостта в ЕС надделява. Големите държави вече са сложили лигавниците искат 50 милиона нови клиенти да им купуват стоките. Отделно искат да приватизират/разбирай приберат/ руските ресурси, че иначе кризата ще е дълга.А че са глупави, глупави са щото се водят по интересите на САЩ, само, че САЩ иска и слаб ЕС и го постига. САЩ иска и войни колкото се може повече, далече от америка.. така доларът става силен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 11
Internet
преди 9 години
Впрчем "Горение" дава 50% от износа на Словения , а автосектора - 50% от износа на Германия. Сега като ги спрат от Москва - мъкааааааааааааааааааБМВ, Фолксваген и Мерцедес ще духат яко супата, както и Волво, Опел, Рено, Пежо, Ситроен и т.н. Фиат....Емборгоооооооооо, сега да си китаец, кореец и дори малко японец
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 11
Internet
преди 9 години
А в сряда руски контра-санкци и и нови ембарго...Премиерът на Норвегия вече плаче и стене, че руското емборго и евросанкциите вдигнали безработицата в КралствотоМъкааааааааааааа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още