IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС одобри нови санкции срещу Русия*

Мерките вероятно ще влязат от 9 септември, като касаят достъпа до капиталовия пазар, отбранителния сектор, стоките с двойна употреба и чувствителните технологии

09:57 | 06.09.14 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕС одобри нови санкции срещу Русия*

Посланиците на 28-те страни членки на Европейския съюз одобриха снощи в Брюксел нови икономически санкции срещу Русия заради посегателство срещу суверенитета на Украйна въпреки споразумението за прекратяване на огъня между украинските сили и проруските бунтовници, предаде Франс прес.

Този нов пакет от рестриктивни мерки беше одобрен на ниво Комитет на постоянните представители на страните членки в ЕС, съобщиха в писмо до държавните и правителствени глави председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу и председателят на Съвета Херман ван Ромпой.

Пакетът включва засилени мерки, отнасящи се до достъпа до пазарите на капитали, отбранителния сектор, стоките с двойно предназначение и чувствителните технологии. Освен това са прибавени нови имена към списъка с лица, подложени на санкции - замразяване на авоари и визова забрана. Този списък включва новата власт в Донбас, правителството на Крим, както и руски олигарси и висши чиновници.

Според двамата лидери новият пакет ще увеличи ефикасността на вече приетите мерки и ще подкрепи принципа, че санкциите на ЕС имат за цел да стимулират промяна в подхода на Русия в Украйна. 

Текстът на принципното споразумение, постигнато след шестчасово заседание, ще бъде финализирано през уикенда и в понеделник ще бъде стартирана писмена процедура за одобрение от страните членки.

След формалното одобрение в понеделник, пакетът от мерки ще бъде публикуван в "Официалния вестник" на ЕС, позволявайки влизането му в сила - вероятно във вторник, 9 септември, заяви дипломатически източник, цитиран от ОФП.

Това е доказателство, че правителствата от ЕС са готови да направят каквото трябва, за да покажат на Русия последиците от нейните действия, заяви европейски дипломат пред Франс прес.

ИТАР-ТАСС съобщи по-рано, цитирайки собствен източник в Брюксел, че ЕС може да внесе в черния списък още 20 физически лица. Не се налага да се свиква нова министерска среща за въвеждането на новите мерки, достатъчно ще бъде решението да утвърдят посланиците в Брюксел чрез писмена процедура на основание получените от националните столици инструкции.

Разширените санкции може да включат "Газпромбанк" и "Газпром Нефт", съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на дипломатически източник в Брюксел.

Отговорът на Москва

С новите си санкции срещу Русия ръководството на Европейския съюз изпраща сигнал за поддръжка на "партията на войната" в Киев и Русия със сигурност ще реагира, в случай че бъдат наложени такива санкции, заяви днес руското външно министерство, предаде ИТАР-ТАСС.

Съобщението на ЕС за предстоящо разширяване на антируските санкции свидетелства за това, че неговото ръководство фактически изпраща след подписването на примирието в Минск сигнал за пряка подкрепа за "партията на войната" в Киев, констатира външнополитическо ведомство в Москва.

"Вместо трескаво да търси начин как по-болезнено да удари икономиките на своите страни и на Русия, по-добре е евросъюзът да се заеме с икономическото възраждане на Донбас и възстановяването на жизнеността на региона", пише в изявлението.

В него се подчертава: "Що се отнася до новия списък със санкции от страна на ЕС, то в случай че те бъдат приети,
безусловно ще последва реакция от наша страна".

* Актуализирано в 12:20 с реакцията на Москва.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 7 rate down comment 10
ivan4o555
преди 9 години
Другарю Мави ***,Да се молим САЩ и ЕС да не пуснат петролните си резерви , че ни е спукана работата на нас в Русия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 8
Danny666
преди 9 години
Не Mavi Goz само в мокрите ти партийни сънища нещо гори ! Какво стана с зеленчукопроизводителите бе мили ! Нали цените щеха да паднат и фалити и к'во ли не ? Стига ЕФФФТИНА ЧЕРВЕНА ПРОПАГАНДА !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 8
Danny666
преди 9 години
Stojkov тука нема кой да ти отговори на въпроса.Драскачите в форума са *** идеалисти. Ти си седнал за пари да питаш.А за това че санкциите ще се отразят лошо и на налагащите ги, АМИ НЕМА СПОР ! На това мили му си вика СОЛИДАРНОСТ дума дето на комунетта им бърка яко отзад. Та значи мили ТЪПИТЕ МАТЕРЯЛНИ западняци са готови да си навредят но да покажат на червената смрад че НЕ МОЖЕ ДА СИ ПРАВИ КАКВОТО СИ ИСКА. Е това и най-ги дразни ***.Пич 1989 Русия ФАЛИРА. Това че има огромни ресурси незначи че може лесно да ги добие. За инфраструктура и технологии се искат мнооогоо пари. За сега обаче руските хартии ДОРИ и от нашите *** не са желани ха ха ха...всъщност НЕЗНАМ те толкова ОБИЧАТ ВЕЛИКИЯ РУСКИ НАРОД сигурно държат ДЕПОЗИТ в рубли ха ха ха.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
Именно! "Че си запалим къщата, та да изгори на Вуте плевнико!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 2
vstoykov
преди 9 години
Какво значи достъпа до капиталовия пазар?Ще забранят на европейците да инвестират в руски компании или ще забранят на руснаците да инвестират в еврпоейски компании?И в двата случая санкциите са насочени еднакво и към двете страни. Няма как да наложиш санкции срещу някоя дръжава, без това да е санкция към гражданите на държавата, която налага санкциите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 11 rate down comment 4
Internet
преди 9 години
мило момченце, надничарче, от село. С трети клас и наето от МГЕРБхахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 19 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 9 години
Каквато ви културата, такъв ви е и капитализмът, който правите - цървулски! Затова първи капиталисти в България станаха изоглавени спортисти, таксисти, бармани, бензинджии и пр. ***, на която *** са се опитвали да налеят образование в главата и с това са подтискали вродената им капиталистическа страст към свободната инициатива!Когато простакът получи възможност да се изяви, той се държи като *** - каквото не успее да изплюска, нахапе и омаже в го^вна, за да не може друг да го хапне - така заявява доминацията си над другите! А като рече нещо да каже - все едно *** се е оригнала... хехе!Айде към урните - вождът ви Винету ви зове да вземете властта с малко, но завинаги! И НАТО ще помогне, ако требва... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 18
Danny666
преди 9 години
Изпараза ми е ужасен. *** от герб ха ха ха...Абе на зас *** е в пълна сила приказката:Като си чук всичко ти се вижда пирони ! Ха ха ха....Най-забавното е че *** дрищат яко по форумите на инвестор и капитал.Другари нали погребахте КАПИТАЛИЗЪМА, бегайте в форума на ДУМА или там парцала който издавате. Що пишете тука. Тука се говори за ПАРИ и материялни блага не за възвишени духовни ценности ха ха ха ....Егати цирка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 4
dr.5rov
преди 9 години
Може и автомата и базуката нали. Както го правят някои. А вазелина го оставям за тебе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 20
Danny666
преди 9 години
Мили бемозъчен сладур. То и ТУРЦИТЕ имам национални интереси !Ама като почнат да си ги защитават ДА СИ ПРИГОТВИШ ВАЗЕЛИНА, а за Хамериканците не се грижи. ан е толкова ГАДНО че ДЕЦАТА на тези дето ти плащат да драскаш тука ВСИТЕ са там ха ха ха..... Дори и другаря БОЛЕН и той се към загнилият запад го влече милия, ако че пере руски кинти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още