IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо НАТО възприе дистанциран подход към Украйна?

Нито един от съюзниците не би рискувал да изпадне в конфронтация с Русия

09:32 | 05.09.14 г. 13
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Украйна Петро Порошенко и канцлерът на Германия Ангела Меркел на срещата на върха на НАТО в Уелс. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Украйна Петро Порошенко и канцлерът на Германия Ангела Меркел на срещата на върха на НАТО в Уелс. Снимка: Ройтерс

С агресията си срещу Украйна Русия успя да постигне за няколко месеца това, което Вадим Гречанинов се опитва да направи от едно десетилетие, пише Time. Неговата мисия като председател на Атлантическия съвет на Украйна, организация със седалище в Киев, е да убеди лидерите на страната му, гражданите и офицерите, че присъединяването към НАТО е единственият път на Украйна към сигурността.

Гречанинов не постигна особен успех. Досега.

Според данни от проучване на Pew Research, осъществено през 2009 г., по-голямата част от украинците (51%) се противопоставят на членството на страната в Алианса. Поддръжниците на идеята тогава са само 28%.

Нещата обаче започват да се променят. Според резултатите от ново проучване, направено през юли, 44% от украинците вече подкрепят присъединяването на страната към НАТО.

Новото правителство на Украйна също прегърна идеята и дори предложи специален закон миналата седмица, който да разчисти пътя на страната към Алианса. Гречанинов обаче не е оптимистично настроен, че това ще се реализира, тъй като според него организацията “все още се огъва под исканията на Москва".

В деня, в който президентът на Русия Владимир Путин анексира Крим, той предупреди НАТО “да не си строи къщичка в задния ни двор или в историческа територия”. Ако това не е било достатъчно ясно послание, вчера руският външен министър Сергей Лавров го доизясни – всеки опит за привличането на Украйна в Алианса ще доведе до блокаж на и без това крехките мирни преговори между украинското правителство и сепаратистките бунтовници, за които се смята, че са подкрепяни от Москва.

“НАТО иска ситуация, в която Америка диктува волята си на целия свят. Тези амбиции няма да доведат до нищо добро”, коментира Лавров.

А далеч по-тревожно съобщение дойде в навечерието на срещата на върха на Алианса в Уелс от руската армия. Юрий Якубов, влиятелен генерал от руската армия, заяви пред агенция Интерфакс в сряда, че Русия ще измени военната си доктрина в светлината на “приближаващите се американски бази на НАТО към нашата граница”. Ревизията вероятно ще определи организацията като “вероятен противник” в бъдещ конфликт.

Якубов посочи, че предстои и промяна в ядрената стратегия на Русия. "Необходимо е да се определят условията, при които Русия може да започне превантивна атака със стратегическите ядрени сили”, коментира той. В сегашния си вид текстовете предвиждат използване на ядрени оръжия в отговор на удар срещу Русия, но не се споменава възможността за "превантивна" ядрена атака.

Последна актуализация: 12:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 23 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
аве мани да не става трета световна, че се изтепаме тука за два ваерла дизел и 3 щайги с домати и чушки, напрао не са у ред тея ненормалници ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 32 rate down comment 7
SSIW
преди 9 години
НАТО иска ситуация, в която Америка диктува волята си на целия свят. Тези амбиции няма да доведат до нищо добро, коментира Лавров.------------Не го познавам лично човека, но специално с тази му позиция съм съгласен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 7
Vladi666
преди 9 години
Щот се изпонасраха...Гооолеемитееее НАААТООО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още