IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо НАТО възприе дистанциран подход към Украйна?

Нито един от съюзниците не би рискувал да изпадне в конфронтация с Русия

09:32 | 05.09.14 г. 13
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Украйна Петро Порошенко и канцлерът на Германия Ангела Меркел на срещата на върха на НАТО в Уелс. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Украйна Петро Порошенко и канцлерът на Германия Ангела Меркел на срещата на върха на НАТО в Уелс. Снимка: Ройтерс

С агресията си срещу Украйна Русия успя да постигне за няколко месеца това, което Вадим Гречанинов се опитва да направи от едно десетилетие, пише Time. Неговата мисия като председател на Атлантическия съвет на Украйна, организация със седалище в Киев, е да убеди лидерите на страната му, гражданите и офицерите, че присъединяването към НАТО е единственият път на Украйна към сигурността.

Гречанинов не постигна особен успех. Досега.

Според данни от проучване на Pew Research, осъществено през 2009 г., по-голямата част от украинците (51%) се противопоставят на членството на страната в Алианса. Поддръжниците на идеята тогава са само 28%.

Нещата обаче започват да се променят. Според резултатите от ново проучване, направено през юли, 44% от украинците вече подкрепят присъединяването на страната към НАТО.

Новото правителство на Украйна също прегърна идеята и дори предложи специален закон миналата седмица, който да разчисти пътя на страната към Алианса. Гречанинов обаче не е оптимистично настроен, че това ще се реализира, тъй като според него организацията “все още се огъва под исканията на Москва".

В деня, в който президентът на Русия Владимир Путин анексира Крим, той предупреди НАТО “да не си строи къщичка в задния ни двор или в историческа територия”. Ако това не е било достатъчно ясно послание, вчера руският външен министър Сергей Лавров го доизясни – всеки опит за привличането на Украйна в Алианса ще доведе до блокаж на и без това крехките мирни преговори между украинското правителство и сепаратистките бунтовници, за които се смята, че са подкрепяни от Москва.

“НАТО иска ситуация, в която Америка диктува волята си на целия свят. Тези амбиции няма да доведат до нищо добро”, коментира Лавров.

А далеч по-тревожно съобщение дойде в навечерието на срещата на върха на Алианса в Уелс от руската армия. Юрий Якубов, влиятелен генерал от руската армия, заяви пред агенция Интерфакс в сряда, че Русия ще измени военната си доктрина в светлината на “приближаващите се американски бази на НАТО към нашата граница”. Ревизията вероятно ще определи организацията като “вероятен противник” в бъдещ конфликт.

Якубов посочи, че предстои и промяна в ядрената стратегия на Русия. "Необходимо е да се определят условията, при които Русия може да започне превантивна атака със стратегическите ядрени сили”, коментира той. В сегашния си вид текстовете предвиждат използване на ядрени оръжия в отговор на удар срещу Русия, но не се споменава възможността за "превантивна" ядрена атака.

Последна актуализация: 12:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 5 rate down comment 1
kane
преди 9 години
НАТО иска ситуация, в която Америка диктува волята си на целия свят. Тези амбиции няма да доведат до нищо добро, коментира Лавров...................................................................................................А зад САЩ не се крие нищо друго, защото това не са работниците в Уоулмарт или магдонълдс, а някоклко свръх богати семейства или хора които имат толкова много пари че искат само власт, власт, власт и сила да управляват още и още и ощеТова са психопати които тероризират светаи незная защо 7 милиарда търпят...700 човека да безчинстват из света!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
не знам ама дано да не успеят, *** ги в *** АМИН. Ако може да се сближим с руснаците и айде англичаните у лево и санкции на тях, че нещо мноо си позволяват ... ше се получи интересен сценарии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 0
al64ad
преди 9 години
Друго си е да сложиш ръчичка на кранчето в Украйна и изнудваш и Европа и Русия.Та в този контекст усилията на "борците" срещу Южен пАток в Бг са обречени-без значение колко зелена шума ще изхрупат :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 1
al64ad
преди 9 години
Ами,то заради точно тази "заплаха" /много тесни връзки ЕС -Русия/ са насочени всички действия на Америка от 10 на години.Украйна е последният най-силен опит да се вбие клин.Кошмарът на американските стратези е,че просто икономическите интереси на ЕС/суровините на Русия+пазара и/ предопределят едно такова геополитическо сближаване и еманципиране на ЕС от САЩ. НАТО остана последният им инструмент в обречената им борба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
глей ги бе глей ги, не ги интересеува казват, че бил терорист и отиват и го убиват е тва е, грабят там на хората природните богатства и те тва е запада и НАТОUK doesnt need Assads permission to launch airstrikes in Syria Cameronhttp://rt.com/uk/185064-uk-airstrike-syria-assad/просто англоговорящите са *** аз не знам що са олигофренясало племе е това ...Най добре ЕС да гледа да се обедини с Русия да се махнат тея UK и US и приключваме, аз не виждам а също и доста хора предполагам никакъв + от тея двете *** държави ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
IQ96
преди 9 години
Чета прежде пишещите и ми е интересно, че са в обши линии на едно мнение. От друга страна това е нормално, щото коментират, вероятно, хора с бизнес, а не някакви си ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 2
Pyramid
преди 9 години
Само ръчкат украинците, а после, ги предават. "Нормална северноатлантическа" практика. Друго не съм и очаквал....Само нашите накъде с тез посрани ***, това не мога да разбера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
защото съзнанието на хората е още в каменната ера и още важи закона на джунглата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 1
многодобре
преди 9 години
По пътят към демократизиране на едно общество,може ли да се върви без военните?Защо не са работили със същият ентусиазъм и за започване на реформи в икономиката им?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 6
krasssen
преди 9 години
С 19 трилиона задлъжнялост и новопоявилия се БРИКС гущерите стават чехълчета и амеби ако нямат световно господство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още