fallback

Новите санкции на ЕС са срещу руските държавни петролни компании

Сред засегнатите от ограничителните мерки ще са Роснефт и Газпром Нефт

23:01 | 04.09.14 г. 9
Автор - снимка
Редактор

Европейският съюз (ЕС) се готви да забрани на държавните руски петролни компании да набират средства на европейските капиталови пазари, съобщава FT, като се позовава на документи, с които разполага.

Ограниченията ще се прилагат за държавните компании с активи на стойност над 1 трлн. рубли (27 млрд. долара), които получават повече от половината от приходите си от "продажбата или транспортирането на суров петрол или петролни продукти", посочва се в документа.

Това представлява значително разширяване на икономическите санкции на блока, които ще засегнат някои от най-големите енергийни групи в страната, включително и Роснефт.

Същата забрана ще се прилага и срещу руските отбранителни дружества. Подобно ограничение вече беше въведено за държавните руски банки.

Новите санкции са били разгледани днес от държавите в блока и се очаква да бъдат одобрени от постоянните им представители в Брюксел утре. Освен Роснефт, засегната от санкциите ще е и Газпром Нефт, петролното дъщерно дружество на газовия гигант Газпром. Ограниченията ще важат и за Транснефт.

Други руски петролни групи, като Лукойл и Сургутнефтегаз например, вероятно ще бъдат освободени от санкциите защото са частна собственост.

Ограниченията пред руските държавни петролни  компании са най-съществената мярка срещу Москва, въведена заради ситуацията в Украйна. "Ние показваме на руснаците, че това поведение не е приемливо", коментира Жозе Мануел Барозу, председател на Европейската комисия, в кулоарите на срещата на върха на НАТО в Уелс. "Ние вярваме, че е изключително важно да има твърда позиция, че Русия трябва да зачита международните принципи", посочи той.

Предвижда се също така европейските власти да забранят на европейските компании за енергийни услуги, сред които френската Technip и италианската Saipem, да осъществяват дълбоководни сондажи в Арктика и да работят по проектите за разработване на шистови находища в Русия. Няма да се пречи обаче на европейските енергийни гиганти да работят в газовата промишленост.

Според дипломати от ЕС Ангела Меркел, канцлерът на Германия, е призовала санкциите да бъдат въведени по време на срещата на върха на НАТО, но няколко страни от ЕС - включително Унгария, Словакия, Кипър и Чехия, са изразили резерви. И все пак дипломати от ЕС очакват сделка до края на седмицата, като вероятно ще бъде разширен и списъкът с лица и фирми, на които ще бъдат блокирани активите.

Междувременно euractiv.com съобщи, че Европейският парламент и Украйна едновременно ще ратифицират споразумението за асоцииране на Киев с ЕС в периода 15-18 септември. Подписването на споразумението доведе до изостряне на напрежението между Киев и Москва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:07 | 13.09.22 г.
fallback